Поділитись:

У Луцьку через ремонт квартири руйнується будинок (відео)

Середа, 20 жовтня 2021, 14:45

У Луцьку власник двокімнатної квартири у багатоповерхівці вибив стіни, аби переробити помешкання на простору студію. Тепер же чоловік боїться, що будинок обвалиться.

Про це йдеться в сюжеті на 12 каналі.

Звичайну двокімнатну квартиру на останньому поверсі радянської дев'ятиповерхівки в Луцьку Юрій Крищук хотів переобладнати у простору студію, тож 7 років тому самотужки вибив стіни між коридором, вітальнею та кухнею.

«Її можна вибивати, але проблема в тому, що просто протікав будинок, вода зруйнувала плити. І тому ми можемо зараз побачити просідання плити всередині на 5 сантиметрів», – показує чоловік.

Власноруч він і встановив ці металеві конструкції, а коли зрозумів, що вони не допомагають, добудував ще й гіпсові колони. Однак квартира й надалі тріщить по швах, попри те, що стеля вже не протікає. Тож Юрій шкодує, що вибив стіни, і водночас планує черговий ремонт, аби врятувати ситуацію.

Зараз хлопець не слухає в помешканні музику, не запрошує понад двоє людей в гості, не гримає дверима, аби не довелося жити просто неба. Боїться цього й щоразу, коли автівки проїжджають повз будинок.

Чи дійсно весь будинок може обвалитися через руйнацію не капітальних, а міжкімнатних стін? Фахівці пояснюють: їх дійсно можна було зносити без будь-яких дозволів. Однак враховувати варто не лише юридичні аспекти.

«Оскільки там існують підпірні колони, значить з технічної сторони – не все добре. Це можуть бути дефекти самого будинку, коли він ще будувався, і якісь певні навантаження, які можуть вплинути на подальшу долю будинку і під’їзду, в якому ця квартира знаходиться» – розповів керівник Волинського обласного БТІ Олег Дмитрук.

Зі слів Олега Дмитрука, обстежити квартиру перед таким ремонтом фахівцям просто необхідно, адже наслідки можуть бути непоправними. Якби помешкання Юрія було поверхом чи двома нижче, без домівок могли б залишитися усі мешканці багатоповерхівки. Нагадаємо: у 2012 році саме через подібні перепланування стався обвал цілого під’їзду у будинку на вулиці Рівненській, 109.

Хоч багатоповерхівка збудована ще в 70-х роках, за ймовірні непоправні наслідки, кажуть юристи, швидше за все відповідатиме Юрій Кричук.

«В першу чергу потрібно буде встановити причинно-наслідковий зв’язок між діями особи, яка робила ремонт, і між тими наслідками, які утворилися на будинку. Тоді звернутися в правоохоронні органи, аби вони склали відповідний протокол, і люди оцінюють збитки шляхом експертизи і позиваються про відшкодування шкоди», – сказав юрист Олег Огородник.

Фахівці радять Юрію не вагатися і негайно звертатися до експертів, аби ті порадили, як без наслідків повернути стіну. А мешканцям усіх радянських багатоповерхівок Луцька рекомендують не ризикувати і будь-який ремонт узгоджувати з відповідними службами.

Нагадаємо: у Володимирі-Волинському обвалилася двоповерхова будівля віком близько ста років, коли власник здійснював ремонтні роботи у підвальному приміщенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів