Поділитись:

Ситуація погіршується: COVID на Волині розвивається швидше, ніж очікували

Вівторок, 12 жовтня 2021, 12:29

На Волині стрімко розвивається четверта хвиля пандемії коронавірусу. Домінує штам «Дельта».

Про це йшлося під час брифінгу у Волинській обласній державній адміністрації 12 жовтня.

Тижневий приріст хворих в області становить 29%. Це значно швидші темпи, аніж ті, до яких готувалися. Відтак в ОДА закликали дотримуватися режиму карантину та проходити вакцинацію.

Штам «Дельта» «шукає» невакцинованих людей і людей, які не перехворіли звичайним коронавірусом.

Рівень госпіталізації на Волині є високим, однак, не перевищує рекомендованих показників.

«Разом з тим нас турбує збільшення кількості хворих. Зростає завантаженість ліжок із киснем. За останні 3 дні він зріс з 50% до 52%. Це говорить про те,що є велика кількість важких випадків. А це говорить про те, що має місце стрімкий розвиток цієї небезпечної інфекції», – заявила головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко.

Лікарка додала, що штам «Дельта» характерний тим, що в перші дні захворювання схожий за симптомами на звичайну ГРВІ. Однак потім різко падає рівень сатурації і врятувати таких пацієнтів досить складно.

Наталія Янко наголошує, що вакциновані переносять штам «Дельта» у легкій формі і не потребують кисневої підтримки.

Лікарка додала, що за останню добу на Волині померли 15 осіб. Україна лідирує у Європі за кількістю летальних наслідків хвороби. За словами Наталії Янко, 100% померлих внаслідок COVID – не вакциновані та такі, що мали хронічні захворювання. Переважно, це люди, старші 60-річного віку. 

При перевищенні будь-якого з індикаторних показників, Волинь може перейти до «червоної» зони. Наталія Янко нагадала, що з 21 жовтня невакциновані особи, або такі, які не мають негативних ПЛР-тестів чи довідки про наявність антитіл, не зможуть користуватися громадським транспортом. Тож лікарка закликала волинян масово вакцинуватися, аби дати можливість бізнесу та державним установам уникнути жорстких обмежень  «червоної» зони і належно працювати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів