Поділитись:

Охорона в супермаркеті: хто захистить від небезпеки (відео)

Понеділок, 11 жовтня 2021, 15:00
Охорона в супермаркеті: хто захистить від небезпеки (відео)

Похід до супермаркету справа для нас усіх звична, адже чи не щодня кожен з нас відвідує такі магазини. Утім уявіть, якщо такий похід може стати…останнім.

Днями всю Україну сколихнула жахлива новина: у Чернігові в одному з супермаркетів почався конфлікт, який переріс у криваву бійку. В результаті одного з чоловіків побили до смерті, а інший – у лікарні. Виявилось, що потерпілі були працівниками поліції у відпустці, а нападники – місцеві підлітки. Спочатку жорстоке побиття відбувалось прямо у приміщенні супермаркету, в той момент, коли інші покупці просто проходили повз та оплачували на касі товар, за яким прийшли. З відео помітно – доки одного з чоловіків б’ють працівники супермаркету стоять, ніби й нічого не відбувається.

Виникає запитання: хто повинен втрутитись у такому випадку, допомогти, якщо вас б’ють у супермаркеті?

Зауважимо, більшість людей у соцмережах найбільше у цьому інциденті сколихнула бездіяльність охоронця супермаркету, який ніяк не втрутився в конфлікт.

Зазначимо, це вже не перший випадок, коли у супермаркеті цієї ж мережі влаштовують жорстокі розбірки, й ніхто з присутніх в закладі не втручається в конфлікт, аби його припинити.

Та чи дійсно нарікання на охоронця мають місце у цій ситуації, та і що, згідно з чинним законодавством та моральними цінностями, мав би робити охоронець супермаркету – спробуємо розібратись. Адже у такій ситуації може опинитись кожен, навіть у Луцьку чи інших містах Волині.  Тож як себе захистити, та як діяти якщо ви раптом стали очевидцями, чи навіть учасниками такого інциденту?

Правозахисниця Юлія Спас каже, що таке побиття можна сміливо кваліфікувати, як особливо жорстоке. Й з точки зору не лише юриспруденції, а й моралі, будь-який громадянин, будь то працівник супермаркету чи просто покупець повинен був викликати поліцію та швидку, аби хоч якось запобігти біді.

З відео вбачається, що ця сутичка мала тривалий характер, тобто не за секунду, не за хвилину можна нанести такі тілесні ушкодження, які призвели до смерті одного з працівників поліції. Власне виклик поліції – це перше, що має зробити кожен громадянин, незалежно від того, касир він, охоронець чи звичайний покупець, і обов’язково викликати «швидку».

Правозахисниця зауважила: у законі про охоронну діяльність йдеться про те, що охоронець супермаркету не має обов’язків та повноважень застосовувати силу чи будь-які інші примусові заходи. Можна це зробити лише у крайніх випадках, таких як суспільна небезпека. У цьому випадку можна застосувати так зване громадське затримання ще до приїзду поліції.

«Коли ми говоримо про посадові обов’язки охоронця то слід дивитися посадову інструкцію врешті-решт цього охоронника, і якщо дійсно він став свідком такої події, а ця подія є суспільна небезпека, бо є загроза життю, то він обов’язково мав викликати підмогу, поліцію, і до приїзду якимось чином намагатися зупинити цю бійку, цю сутичку», – переконана Юлія Спас.

То ж наскільки захищеними є люди, які просто йдуть до супермаркету щодня, та що їм робити коли вони опиняються в небезпеці? З цього приводу ми поспілкувались з керівницею громадської організації «Асоціація захисту прав споживачів» Інною Стретович.

«До кого звертатись – це лише до поліції. І, звичайно, якщо охоронці є на місці, вони повинні виконувати функцію не лише охорони товарів, а і громадського порядку в цьому випадку. В нас в Луцьку є ще й муніципальна варта. Чому б до неї не звернутись? Поліція прибуде-не прибуде, подзвонити також в муніципальну поліцію і використовувати якісь такі засоби – покричати, психологічного впливу. Але руками махати і фізичне насильство – це дуже спірне питання», – прокоментувала вона.

Нам вдалося поспілкуватися і з представниками мережі супермаркетів, де відбувся прикрий випадок в ніч з 2 на 3 жовтня цього року. У пресслужбі АТБ кажуть: їх співробітник спрацював добре та в межах своїх повноважень. 

«В магазині знаходився невеликий персонал, тобто був лише один охоронець, декілька касирів та адміністратор. Коли почався конфлікт, охоронець моментально викликав поліцію, діяв в межах своїх посадових інструкцій. Він кваліфікується як робітник торгової сфери. Тобто, основною функцією охоронця магазинного є охорона і збереження товарно-матеріальних цінностей», – заявив керівник Управління корпоративних комунікацій мережі Сергій Демченко.

Ми отримали і відео після моменту побиття чоловіка в приміщенні магазину. На них видно, що охоронець, після того, як побитий чоловік залишився лежати на підлозі, підійшов до нього, а потім навіть шукав його, коли той покинув приміщення. У пресслужбі мережі кажуть, що, аби запобігти подібним ситуаціям, уклали договори з відповідними службами додаткової охорони та безпеки. 

«У нас магазини мають окремі договірні відношення з відповідними службами охорони. Тобто, ці служби виконують певні функції, коли виникає конфліктна ситуація. Наші співробітники викликають цю службу, вони приїжджають і далі виконують свої прямі обов'язки», – запевнив Сергій Демченко.

Тільки от чому того разу у Чернігові службу охорони не викликали – невідомо. Поліції ж запобігти трагедії також не вдалося.

Відтак, якщо  у подібних ситуаціях, коли ви раптом стали свідком, не можна ігнорувати та стояти осторонь, перш за все – з точки зору моралі. Адже саме людська байдужість у більшості випадків призводить до плачевних наслідків, в тому числі й до смерті. Бо ж, навіть якщо пересічні громадяни хвилюються за власне життя та не хочуть втрутитись, вони завжди можуть викликати хоча б поліцію та швидку, які негайно приїдуть на місце події. Та чомусь люди стали забувати, що усе починається в першу чергу з нас самих. І цей випадок – лише черговий доказ цьому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
07 квітня 2024
25 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
14 березня 2024