Поділитись:

Волинських аграріїв попереджають про нашестя шкідливих комах

Понеділок, 11 жовтня 2021, 14:00
Волинських аграріїв попереджають про нашестя шкідливих комах

У посівах озимого ріпаку у Володимир-Волинському та Луцькому районах зафіксували осередкове заселення рослин ріпаковим пильщиком (Athalia rosae).

Про це повідомляє сайт головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.   

«Керівникам та спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно організувати систематичні спостереження за поширенням шкідника, при чисельності  ріпакового пильщика  2 личинки на квадратний метр або дві  пошкоджені рослини на квадратний метр, посіви ріпаку обробляють одним із препаратів, відповідно до "Переліку  пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні"», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що надання консультацій щодо проведення обстежень та застосування препаратів відбувається в управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Аграріїв також просять звертатись до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки у районах. 

Підкреслюється, що під час роботи з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Довідково:
Шкідники можуть розвиватися у двох генераціях – на озимих і ярих культурах. Зимують комахи у стадії личинки в коконі у ґрунті. Основна маса концентрується в поверхневих шарах  на глибині до 10 см. Заляльковуються ці шкідники навесні,  масово з'являються – з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря. Додатковий період живлення відбувається на дикорослих рослинах із родини капустяних. Самиці пильщика другої генерації відкладають яйця в кінці серпня – на початку вересня на листя ріпаку. Личинки об'їдають листки рослин, залишаючи лише товсті жилки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024