Поділитись:

Щоб міг ходити: на Волині хлопчику з ДЦП збирають гроші на здійснення мрії

Понеділок, 11 жовтня 2021, 09:46
Щоб міг ходити: на Волині хлопчику з ДЦП збирають гроші на здійснення мрії

Дев’ятирічний Богдан із села Ласків Володимир-Волинського району мріє ходити та бігати зі своїми ровесниками, грати у квача, а коли виросте – стати поліцейським. Проте досі він не зробив жодного кроку – у 2014 році йому поставили діагноз дитячий церебральний параліч і донедавна родина не мала ніяких надій, щоб поставити хлопчика на ноги.

Про це пишуть Волинські новини.

Після народження, малюка довго виходжували лікарі, він тривалий час після появи на світ лежав під крапельницями, не міг самостійно дихати. Та після тривалого лікування його забрали додому. Проте батьки бачили, що дитина розвивається не так, як його однолітки.

«Дружина довго не хотіла везти, щоб визнати його інвалідом, та було видно, що він відстає в розвитку. Вона не вірила, але я таки вмовив її завезти до медиків. У 2014 році йому поставил діагноз ДЦП», – розповідає він.

Щоб прогодувати сім’ю, чоловік тривалий час їздив на заробітки. А ще потрібні були гроші на масажистів.

«Їздили до різних масажистів, раз на рік на два тижні давали путівки в лікувальні заклади, але все це жодного ефекту не давало. Їздили і до приватних масажистів. Дехто з них казав, що є надія на те, що він піде, та фінансів не вистачило, бо треба було платити щодня», – розповідає батько.

Пізніше сімейні обставини склалися таким чином, що батьки хлопчика розлучились, і діти залишилися з татом. У сім’ї, окрім 9-річного Богдана, є ще 8-річний братик і дві сестрички – 5 і 10 років.

Хлопчик самостійно не ходить, на вулиці пересувається на візку, а в хаті повзає на колінцях. Богдан вчиться в другому класі, щодня до нього приходить вчителька і він з нетерпінням чекає її візитів.

«Він перебуває на індивідуальному навчанні, але вчитися йому подобається. Постійно питає, коли вчителька прийде. Він дуже кмітливий хлопчик, знає, що коли сказати, вміє підколоти. Звісно, Богдан трохи відстає від своїх однолітків. Зате слух має такий, що позаздрити можна: я ще в сусідньому селі повертаюсь з роботи, а він каже: «Тато їде». Має хорошу пам’ять. Може, трішки лінується, тож шукає шляхи, як легше щось вирішити. Їсть сам, писати теж сам старається, часом треба йому допомогти», – розповідає тато.

Богдан, як і всі сучасні діти його віку, любить бавитися гаджетами. А ще – проводити час з дітьми. От тільки коли всі грають у квача, він їх наздоганяє на візочку.

«На нашій вулиці багато дітей, і він завжди до них тягнеться, вони біжать – він за ними на візочку. Видно що він хвилюється, бо всі бігають, а він ні. Але часто каже: я теж буду ходити, я вас дожену, вас злапаю. В хаті на колінах повзає, а на ніжки стає біля дивана. Звісно, хочеться, щоб він з усіма міг бігати, мав звичайне дитинство. Видно що він незручно почувається, коли бачить, що інші діти ходять, бігають», – пояснює Богдан Мацьоха.

Нещодавно у хлопчика з’явилась ще одна мрія. Богдан хоче стати поліцейським. Так у вересні співробітники соціальної служби і ювенальні поліцейські відвідали сім’ю, де мешкає Богдан. Вони дізналися, що той мріє стати правоохоронцем і пообіцяли повернутися. А коли повернулися, то взяли з собою на патрулювання селом разом з місцевим шерифом.

«Напередодні поліцейські приїжджали до школи, а дорогою назад зупинився серед групи дітей, які на вулиці гралися. Там був і Богдан. Тоді поліцейські роздали їм значки. Потім вони до нас приїжджали з соціальною службою і пообіцяли, що заїдуть й покатають на машині. Приїхали, з мигалками катали, а сусіди дивувалися, питали, що у нас сталося. Богдан був дуже щасливий. Йому поліцейську кепку купили, і він тепер постійно каже, що буде поліцейським. Чесно кажучи, я ніколи не очікував такого ставлення», – ділиться емоціями тато.

Після того, як поліцейські на своїй сторінці розповіли про хлопчика, долею Богдана зацікавилося чимало небайдужих людей. Так, приміром, вдалося організувати ще одне обстеження хлопчика. І віднедавна у родини з’явилась реальна надія поставити Богдана на ноги.

«Та він буде ходити!» – це найкращі слова, які я чула останнім часом. Усередині все ніби перевернулось. Богдан засміявся. Йому такого за майже 10 років ще не казали. А сьогодні сказали», – написала днями на своїй сторінці речниця поліції області Ольга Бузулук, яка теж перейнялася історією хлопчика.

Як розповів тато, Богдана оглянув лікар з обласної клінічної лікарні та сказав, що той буде ходити, є надія, але на це потрібні немалі кошти. Як варіант – їхати на лікування у Трускавець, у клініку Козявкіна. Проте там надто дорого.

«Він нам порадив ще звернутися у реабілітаційний центр у Рівному, де в нього є знайомі. Там завідувач оглянув Богдана я і сказав, що його можна поставити на ноги. Чесно, важко описати, що я в той момент відчув. Звичайно, хочеться, щоб він почав ходити», – не стримує емоцій тато.

Звісно, на те, щоб пролікувати Богданчика, потрібні кошти. Тато отримує трохи більше ніж 6 тисяч соціальної допомоги на дітей. Цього не вистачає, тож мусить працювати на різних роботах.

«Дуже-дуже потрібна матеріальна підтримка. Ті кілька тисяч, які виплачуються на дітей, – це мізер, якого вистачає на елементарне. На лікування потрібні значно більші суми: зараз ідеться мінімум про 150 тисяч гривень. Бо всі процеси відновлення лише починаються, потрібні будуть процедури, медикаменти, в майбутньому спеціальні апарати для розробки ніжок і ще багато чого. Але дитина цього варта!» – розповідає Ольга Бузулук.

За кілька днів хлопчикові виповнюється 10 років. Тож небайдужі волиняни вирішили допомогти здійснити його мрію та оголосили збір коштів. Карта бабусі: 5168 7427 1605 8122 (Мацьоха Світлана).

Щоб міг ходити: на Волині хлопчику з ДЦП збирають гроші на здійснення мріїЩоб міг ходити: на Волині хлопчику з ДЦП збирають гроші на здійснення мрії 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024