Поділитись:

Віктору Медведчуку оголосили нову підозру у держзраді та сприянні тероризму

П'ятниця, 08 жовтня 2021, 21:43
Віктору Медведчуку оголосили нову підозру у держзраді та сприянні тероризму

Нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку оголосили ще одну підозру у державній зраді.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки. Також на брифінг увечері 8 жовтня вийшли глава СБУ Іван Баканов та глава Офісу прокуратури Ірина Венедіктова.

Венедіктова повідомила, що зараз нову підозру Медведчуку вручили сьогодні. Зараз він під домашнім арештом по іншій справі. 

«Прокуратура піде з клопотанням про тримання під вартою або заставою в 1 млрд гривень», – повідомила вона.

За даними слідства, народний депутат схиляв керівництво України до постачання палива із «ЛНР» та «ДНР» і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій.

За словами генпрокурора, усього протягом 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей та на виконання загального злочинного плану щодо сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР», перераховано, обготівковано та розподілено на їх користь не менше 200 млн гривень, не рахуючи коштів, сплачених у готівковій формі, із запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.

«Таким чином енергетична сфера України була поставлена у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Цим було підірвано економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавлено її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів. Дії підозрюваного надали Російській Федерації більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення підривної діяльності проти неї», – повідомила генпрокурор.

У свою чергу, голова СБУ Іван Баканов наголосив, що «слідство володіє серйозним масивом доказів, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів. Ми знаємо про передачу готівки до «Л/ДНР» і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми бачимо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо), згодом були реалізовані".

Баканов зауважив, що після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тож було вирішено купувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР. Однак РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність.

Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Зрештою ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю «віялових» відключень електроенергії в нашій країні.

«За сприяння Медведчука з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України», – зазначив Баканов.

Голова СБУ та генпрокурор оприлюднили низку аудіозаписів, які підтверджують існування «вугільної схеми» та зацікавленість у ній влади РФ.

Експертиза підтвердила, що одним із фігурантів записів є Медведчук, який, зокрема, спілкується щодо реалізації незаконних схем із представниками російської влади. Під час цих розмов нардеп озвучує, що має гарантії від вищих посадовців України. Зокрема, за посередництва наближеної до Медведчука особи (бізнесмена С. Кузяри) на окупованій території було обрано 2 фактично не працюючі вугільні підприємства.

У нібито розмовах Медведчука з представниками Кремля ймовірно фігурують прізвища колишнього президента України Петра Порошенка, ексглави НБУ Валерії Гонтаревої, а також ексглави Адміністрації президента (2014-16) Бориса Ложкіна.

«Слідство володіє серйозним масивом доказів, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів. Ми знаємо про передачу готівки до "Л/ДНР" і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми бачимо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо), згодом були реалізовані», – додав Баканов.

Він наголосив, що слідство триває, опрацьовують питання оголошення підозри іншим особам. СБУ продовжує розслідування у співпраці з Офісом генпрокурора і ДБР.

Водночас генпрокурорка Ірина Венедіктова на запитання журналістів під час брифінгу про те, чи будуть допитувати чи вручати підозру Петру Порошенку заявила, що «...ніколи люди не приходять самі по підозри».

Крім того, глава СБУ Іван Баканов додав: «Порошенка і Гонтаревої – складне питання. Але не відпрацьовувати щодо їхньої причетності до справи просто неможливо, ми повідомимо вас».

Реакція ОПЗЖ

На результати брифінгу відреагували у пресслужбі «ОПЗЖ». У партії вважають нову підозру Медведчуку «черговими репресіями», за якими влада нібито «ховає свої офшорні скандали й бездарність».

«Незаконна і невдала спроба вручити нову підозру голові політради партії ОПЗЖ, народному депутату України Віктору Медведчуку продемонструвала, що влада продовжує взятий нею злочинний курс на фальсифікацію кримінальних справ, розправу над політичними противниками, встановлення абсолютної диктатури Зеленського і його найближчого оточення», – йдеться у заяві.

У партії зазначили, що влада нібито вирішила «підкинути вугілля» у «згасаючу справу»: «Сьогодні генпрокурор Ірина Венедиктова і глава СБУ Іван Баканов виступили з «новими», стократ більше абсурдними звинуваченнями. І зажадали мільярдної застави або взяття під варту. Симптоматично, що ці фальшиві, безпідставні «підозри» і рекордні суми застав виникли в період енергетичної кризи в країні й низки гучних офшорних скандалів, в яких замішані вищі представники Зе-влади».

Додається, що «спроба вручення повістки» нібито проводилася за процедурою, що порушує вимоги Кримінального процесуального кодексу, і «порушувала права Віктора Медведчука».

Що передувало

Після майже семи років, як з'ясувало Суспільне, від початку окупації Криму та війни на Донбасі практично весь дефіцитний антрацит Україна постачає з РФ. Взявши під контроль цей ринок імпорту в кілька мільярдів гривень щороку, Росія створила собі джерело прибутку і отримала ще один важіль впливу на Україну. Під виглядом російського вугілля частина антрациту постачається з окупованих районів Донбасу шляхом підміни митних документів.

2 лютого 2021-го РНБО запровадила санкції проти трьох телеканалів соратника Віктора Медведчука, нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака – NewsOne, Zik та «112 Україна». Підставою стали підозри щодо часткового фінансування цих ЗМІ коштами від продажу вугілля з окупованого Донбасу. 11 травня Служба безпеки провела обшуки у будинку на вулиці Монтажників у Києві, де мешкає Медведчук разом із дружиною Оксаною Марченко.

Згодом генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру у державній зраді депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Вона пояснила, що нардепів підозрюють у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у тимчасово окупованому Росією Криму. За два дні Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. Також суд зобов’язав політика носити електронний браслет. Згодом запобіжний захід продовжили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
04 квітня 2024
22 лютого 2024
15 лютого 2024
11 лютого 2024
11:01
06 лютого 2024
06 січня 2024