Поділитись:

Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)

Середа, 06 жовтня 2021, 12:15
Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)

Філія «Пасажирська компанія» АТ «Українська залізниця» 16 вересня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Компанія АМБ» на постачання запчастин до вакуумних туалетів на 27,51 млн грн.

Про це повідомляється в системі «Прозорро», інформує «Наші гроші».

Вартість окремих запчастин є дуже високою. Наприклад, сидіння с кришкою від німецького виробника Evac коштує 9 456 гривень, а кнопка змиву – 6 790 гривень.

(Тут і далі вартість товарів – з урахуванням ПДВ, який на скріншотах не врахований)

Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото) 

У відкритих джерелах є дані про сидіння для унітазів за подібною ціною з функцією біде чи мікроліфтами. Жодних даних про наявність таких функцій у сидіннях для «Укрзалізниці» немає.

Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)

Кнопка змиву виконує єдину функцію – подає сигнал про спуск води в туалеті. Але вона коштує як смартфон, який виконує купу функцій.

Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)

Унітазний блок, на який зверху кріпиться вищевказане сидіння, коштує 311 880 грн. За ці гроші можна придбати чотири індійські мотоцикли Bajaj Pulsar.

Майже золоті: «Укрзалізниця» закупила унітази за «космічними» цінами (фото)

«Укрзалізниця» суттєво підняла ціни на вказані деталі у порівнянні з минулими роками, коли курс долара був на рівні поточного. У 2017 році УЗ купувала кнопки для змиву по 5 900 грн, а сидіння по 8 200 грн, тобто на 15% дешевше, ніж зараз. При цьому за ті торги дві фірми-учасники були покарані Антимонопольним комітетом за змову. У 2020 році для ремонту поїздів «Тарпан» кнопки змиву купували також по 5 894 грн.

До участі в нинішніх торгах були допущені лише дві фірми – переможець «АМБ» та ТОВ «Редтехнотрейд». Вони не торгувались на аукціоні, відтак економія на торгах щодо очікуваної ціни склала менш як 1%.

При цьому «Укрзалізниця» заклала у тендерну документацію вимогу щодо певних креслень, за якими мають виготовлятися запчастини. Під них підходили лише вироби «Evac», тож у торгах взяли участь лише дилери цієї компанії. Ще дві фірми – «Євро тек» та «Атор консалтінг» – також з продукцією «Еваку» теж подавали заявки, але їх відхилили, оскільки вони пропонували постачання запчастин від компанії з Казахстану. В «Укрзалізниці» вирішили, що на їхні запчастини не буде розповсюджуватись гарантія німецького виробника.

Засновником київського ТОВ «Компанія «АМБ» є Олександра Єрмакова з Броварів. Раніше фірма отримала підряди на 68 млн грн виключно в системі «Укрзалізниці».

ТОВ «Редтехнотрейд» записане на Андрія Дзєву з Києва. Раніше фірма виграла в системі «Укрзалізниці» підряди на 46 млн грн.

Нагадаємо, соцмережі «підірвало» відео, де пасажири вагонів «Укрзалізниці» випробовували нові вакуумні туалети. Річ у тім, що при зливанні води санвузол видає дуже неприємний та страшний звук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
13 березня 2024
09 лютого 2024
27 листопада 2023
05 жовтня 2023
19 вересня 2023
25 липня 2023
07:11
19 липня 2023
30 червня 2023