Поділитись:

На Волині планують відстріляти близько 700 лисиць (фото)

Вівторок, 05 жовтня 2021, 14:36
На Волині планують відстріляти близько 700 лисиць (фото)

фото ілюстративне

З метою обмеження поширення вірусу сказу на території України, захисту території Європейського Союзу від поширення вірусу вздовж україно-польського кордону визначена буферна зона, яка охоплює Волинську область та в рамках якої реалізовується Програма боротьби зі сказом.

Кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин відбувається на виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 06.08.2021 року №532 «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році за допомогою авіації». 

Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби в Волинській області.

Зазначається, що пероральна імунізація лисиць займає чільне місце в боротьбі зі сказом.

На території Волинської області заплановано використати 431,25 тисяч приманок із розрахунку не менше, ніж 25 доз-приманок на 1 квадратний кілометр. Щоб зафіксувати точну  локалізацію розподілу принад, використовуватимуть прилади з GPS. Приманки розповсюджуватимуть за допомогою літаків.

Принцип розповсюдження:

  • всі ареали, крім населених пунктів і великих водних просторів з врахуванням ареалу проживання лисиць;
  • принади розкидають рівномірно в межах визначеної території.

Крім населених пунктів, розподіл вакцин забороняється над автодорогами та залізничними шляхами, а також над місцями проведення польових робіт. 

Приманка має вигляд брикета темного кольору, зі специфічним запахом, адже до її складу входить кісткове борошно. Всередині брикета – капсула з вакциною, яку має розкусити  тварина і таким чином вакцинуватися.  

На сайті зазначається, що вакцини для пероральної імунізації – безпечні для людини і навколишнього природного середовища. 

З метою оцінки ефективності вакцинації через місяць після закінчення вакцинаці буде проведений відстріл 690 лисиць для дослідження ефективності вакцинації.

«Відповідно до методичних рекомендацій Інституту ветеринарної медицини контроль ефективності проводиться відстріл чотирьох лисиці на 100 квадратних кілометрів. Територія Волинської області, на якій проводитимуться дослідження ефективності вакцинації – 17250 км2. Таким чином на цій ділянці потрібно відстріляти 690 лисиць», – пояснює ІА «Конкурент» головний спеціаліст відділу організації протепізоотичної роботи ГУ Держпродспоживслужби Волинської області Юрій Мосійчук.

У Волинській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів буде проводитись дослідження мозку від добутих лисиць на наявність вірусу сказу, а в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – дослідження зубів нижньої щелепи на наявність біомаркеру-тетрацикліну та сироваток крові лисиць на наявність віруснейтралізуючих антитіл.

«Тіла відстріляних лисиць спалюються або закопуються. Якщо тіла закопують, то їх обов'язково присипають хлорним вапном чи будь-яким іншим доступним дезінфікуючим засібом. Закопують їх глибоко, в спеціально призначених місцях», – підсумовує Юрій Мосійчук.

У Держпродспоживслужбі просять жителів області, при натраплянні на приманки не брати їх до рук, не руйнувати та не переносити з одного місця на інше.

На Волині планують відстріляти близько 700 лисиць (фото)На Волині планують відстріляти близько 700 лисиць (фото)На Волині планують відстріляти близько 700 лисиць (фото)На Волині планують відстріляти близько 700 лисиць (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
13:25
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
14 квітня 2024
12 квітня 2024
10 квітня 2024