Поділитись:

У Луцьку стрімко росте вартість житла. Яка нині ситуація на ринку нерухомості (відео)

Вівторок, 05 жовтня 2021, 10:02
У Луцьку стрімко росте вартість житла. Яка нині ситуація на ринку нерухомості (відео)

За останній рік в Україні на ринку нерухомості значно зросли ціни, зокрема і у Луцьку. Забудовники кажуть: вартість на житло зросла подекуди до 30 %.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Різке підняття цін на первинному ринку пов’язують зі збільшенням вартості матеріалів. Адже з початку року, як наголошують забудовники, ціни «злетіли» удвічі, а подекуди і втричі.

Зі слів генерального директора БК «Інвестор» Андрія Разумовського, цьогоріч ціни на первинну нерухомість вже піднялися від 20 % до 30 %. І, на думку забудовника, така динаміка збережеться, і до кінця року вартість може зрости ще на 10-15 %.

«Минулого року середня ціна становила 15-16 тисяч, сьогодні – 20-22 тисячі. Тому, фактично, за рік у Луцьку змінилася ціна на 20-30 %», – розповів Андрій Разумовський.

Найбільше цьогоріч подорожчав метал. Зросли ціни і на утеплювальні та оздоблювальні матеріали. Окрім цього, ростуть і заробітні плати працівників. В результаті це впливає на остаточну ціну за квадратний метр.

Директор ТзОВ «Казкова оселя» Андрій Худоба називає дві основні причини, які вплинули на підняття цін.

«Перше – це збільшення собівартості будівництва, а саме збільшення вартості матеріалів і оплати праці», – розповів він.

З матеріалів, які найбільше виросли в ціні, Андрій Худоба виділяє металопрокат, який збільшився відсотків на 70 % від початкової вартості. Також здорожчали вікна, віконні конструкції – на 60%; оздоблювальні матеріали, утеплювальні – теж на 30-40 %.

Друга причина, на думку Андрія Худоби, – це відсутність затвердженого генерального плану. Адже це унеможливлює отримання дозвільних документів. Тож, зважаючи на це, ціни за квадратний метр буде лиш зростати.

Про зростання вартості нового будівництва говорить і заступник генерального директора «ЛУЦЬКСАНТЕХМОНТАЖ №535» Сергій Машевський – від 15% до 20 %.

«Ціни ростуть. І, за прогнозами на майбутній рік, так само ще 20 % додадуть, це однозначно. Нерухомість не буде дешевшати», – зазначив він. 

Збільшення цін на нерухомість торкнулося не лише первинного ринку, а й вторинного. Вартість квартири з ремонтом також збільшилась, хоч і дещо менше.

За офіційними даними, в середньому у Луцьку вартість зросла на 2,4 %. Словом, 1-кімнатна квартира зросла в ціні на 2,6 %, 2-кімнатні – на 5,9 %, 4-кімнатні – на 1,6 %, а ось 3-кімнатні навпаки впали у ціні на 0,6 %.

Рієлтор Ростислав Ганейчук розповів, що первинний ринок завжди тягне за собою і вторинний.

«Взагалі вторинний ринок в нас дуже поділений. Є те, що ми називаємо «хрущовки», «сталінки», чеського планування і те, що ми називаємо новобудовами – це теж є вторинний ринок. Тобто найдешевший сегмент – це «хрущовки» і те, що до «хрущовок» збудовано; те, що в жахливому стані, або те, що в віддалених районах», – пояснив він.

З його слів, однокімнатні квартири можуть коштувати від 16 до 20 тисяч, 2-кімнатні – від 25 до 45 тисяч, 3-кмнітні – ще далі. Між 3-кімнатними та 4-кімнатними квартирами різниця невелика.

Значно дорожчими є квартири з автономним опаленням – і на ці квартири чи не найбільший попит серед лучан. 

«Квартири з ремонтом можуть коштувати і до 1000 доларів за квадратний метр», – розповів Ростислав Ганейчук. 

Попри суттєве збільшення вартості житла, попит на нерухомість не зменшився. Охочих придбати помешкання як і на первинному ринку, так і на вторинному навіть збільшилась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів