Поділитись:

Київський хакер обікрав понад 100 іноземних компаній: його заарештували

Вівторок, 05 жовтня 2021, 05:32

У Києві кіберполіція викрила 25-річного хакера, який пограбував понад 100 іноземних компаній на суму у 150 мільйонів доларів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

За інформацією правоохоронців, хакер розповсюджував шкідливу програму, яка займалась криптуванням даних. Комп'ютерні віруси потрапляли на техніку іноземних компаній шляхом зламування програми для віддаленої роботи, а також через спам-розсилки на електронні поштові скриньки.

Жертвами атак стали компанії у Північній Америці та країнах Європи. Слідчі зазначають, що серед потерпілих були відомі світові енергетична та туристична компанії, а також розробники техніки.

За відновлення доступу до закриптованих даних, як стверджують у поліції, хакер вимагав викуп. Крім того, чоловік мав спільника, який допомагав виводити гроші.

Під час обшуку поліціянти знайшли в хакера понад 360 тисяч доларів готівкою. А ще у нього виявили 1,3 мільйона доларів на криптогаманцях.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та частиною 3 статті 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Чоловікові загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Спецоперацію проводили українські правоохоронці спільно з Інтерполом та Європолом, правоохоронцями Франції та США.

Нагадаємо, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Роман Токар розповів, як вберегти себе від злочинів у мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів