Поділитись:

Пенола та Краля: поблизу «Академіка Вернадського» народилися тюленята(фото)

Неділя, 03 жовтня 2021, 07:25

Поблизу української антарктичної станції «Академік Вернадський» народилося троє тюленят, одне з них не вижило.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«В районі нашої станції, на Аргентинських островах, розпочався сезон розмноження тюленів Ведделла! Наразі народилося троє тюленят: дві самиці та самець», – йдеться у дописі.

 

Як зазначається, самець не вижив. Біологи проведуть лабораторні дослідження, щоб установити ймовірну причину його загибелі.

Щодо самиць, то першу полярники назвали Пенола – на честь протоки, поблизу якої вона з'явилася на світ. Право дати ім’я другій отримав дизеліст Олександр Книжатко, який першим знайшов її, та ще й напередодні свого дня народження. Тож самиця стала Кралею.

 

Повідомляється, що Краля і Пенола на вигляд «здорові, вгодовані й активні».

У НАНЦ поінформували, що вага новонароджених тюленят становить близько 25 кг, а завдяки поживному молоку самиць дуже швидко збільшується. Період вигодовування триває трохи більше місяця, на момент його завершення дитинча може важити 90 кг. Такий «запас» дозволяє малюкам пережити період голоду під час переходу до самостійного харчування в океані.

 

Наприкінці вигодовування самиці тюленів знову здатні до запліднення.

«Наразі поблизу наших матусь регулярно зустрічається тільки один самець-претендент. Його легко впізнати, адже кожна особина цього виду має унікальний плямистий візерунок на шкурі. Саме за цим малюнком вчені, зокрема й на «Вернадському», роблять фотоідентифікацію тюленів Ведделла, створюючи спеціальний каталог», – розповіли у НАНЦ.

Українські науковці проводять і інші дослідження цих тварин. Зокрема, вони вивчають особливості розмноження та харчування тюленів, відбирають зразки тканин пуповини і плаценти, щоб визначити вміст стійких органічних забрудників, тощо.

 

Крім того, на українській станції започатковано акустичні дослідження тюленів Ведделла: більшість їхніх звуків належать до ультразвукових частот і недоступні для людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
18 березня 2024
02 лютого 2024
18 січня 2024
01 січня 2024
24 березня 2023
01 березня 2023
08 лютого 2023
03 лютого 2023
17 січня 2023