Поділитись:

Українські банкомати заполонили фальшиві гривні (відео)

Субота, 02 жовтня 2021, 18:47

В українських банкоматах почали з'являтись дуже багато фальшивих купюр. Підробки зроблені настільки якісно, що їх складно відрізнити від справжніх і вони потрапляють в обіг навіть через термінали.

Про це інформує телеканал «Україна 24».

Несправжні купюри тепер стали пропонувати для покупки в соціальних мережах. Їх покупцеві просто відправляють поштою і запевняють, що на купюрах є всі водяні знаки. Такі купюри не може відрізнити навіть термінал. За 3000 гривень фальшивомонетники просять 750 гривень справжніх.

Збувають фальшиві купюри в невеликих магазинах. Ними розраховуються за товар, щоб отримати здачу справжніми купюрами. Також такі купюри, як пояснив експерт з безпеки Руслан Долгов, використовують для погашення боргу.

«Ці банкноти спеціально заточені під певні термінали. Тобто людина купує, наприклад, за 5000 гривень 20000 фальшивих, і погашає свій кредит через термінал», – пояснив експерт.

Отримати в руки фальшивку ризикує кожен, оскільки банкомати заповнюються готівкою з терміналів. Мешканка Києва розповіла, що нещодавно зняла в банкоматі фальшиву купюру номіналом у 200 гривень. Про те, що вони фальшиві, дізналася, коли спробувала купюрою розрахуватися. Їй продавець повідомив, що купюра не проходить перевірку ультрафіолетом.

Банківські експерти рекомендують в таких випадках звертатися до фінансової установи, якій належить банкомат. Банк зобов'язаний провести розслідування, перевірити всі інші банкноти, провести разінкасацію.

«Якщо буде встановлено факт наявності там даних сумнівних банкнот, то банк піде назустріч клієнту», – пояснила начальниця управління грошового обігу та контролю касових операцій банківської установи Лариса Жиронкіна.

Користуватися такими банкнотами категорично заборонено. За це загрожує суворе покарання – до 7 років в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів