Данський художник обдурив музей, назвавши це мистецтвом

Вівторок, 28 вересня 2021, 06:27

Художник із Данії Єнс Ганінґ авансом отримав від музею 84 тисячі доларів, однак виставив порожні полотна, сказавши, що те, як він забрав ці гроші вже є витвором мистецтва.

Про це пише DK.

Інсталяцію з пустими полотнами, яку Ганінґ надіслав до музею, художник назвав «Take the Money and Run», що у перекладі: «Бери гроші й тікай».

«Суть картин в тому, що зникли пів мільйона крон», – зазначив він.

При цьому за контрактом, художник мав відтворити попередню роботу – інсталяцію з двома скляними рамками, наповненими грошима, які зображали середній дохід Австрії та Данії.

Згідно з договором, митець має повернути музею гроші після виставки, однак Ганінґ заявив, що не планує цього робити, а його нова інсталяція є протестом проти винагороди, яку йому запропонували за роботу. Він також зазначив, що мав сам витратити майже 4 тисячі доларів на відтворення своєї роботи.

«Чому я не можу зробити витвір мистецтва про своє власне становище? Якщо ви працюєте на якійсь поганій роботі й вас іще просять заплатити, щоб ви туди прийшли, беріть касу і вшивайтеся», – наголосив Ганінґ.

При цьому директор музею Лассе Андерсон назвав інсталяцію «цікавим витвором мистецтва», однак наголосив, що художник має повернути кошти.

Натомість Ганінґу запропонували «справедливу винагороду»: 1,57 тисячі доларів, до 7 тисяч доларів компенсації за роботу та відсоток від проданих квитків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: