Поділитись:

Опалювальний сезон на Волині – під загрозою: «Луцьктепло» просять погасити борг

П'ятниця, 24 вересня 2021, 13:20
Опалювальний сезон на Волині – під загрозою: «Луцьктепло» просять погасити борг

фото ілюстративне

КП «Луцьктепло» боргує за послуги розподілу природного газу 33 мільйони гривень. Це ставить під загрозу початок опалювального сезону в Луцьку.

Про це йдеться в повідомленні компанії «Волиньгаз».

Станом на 20 вересня борг КП «Луцьктепло» перед АТ «Волиньгаз» зріс на понад 15 млн грн – за послугу з розподілу газу підприємство зараз боргує 33 240 757 грн.

Зазначається, що найбільші тепловики в містах Ковелі, Володимирі-Волинському та Нововолинську мають навіть попередні оплати за послугу розподілу газу, натомість «Луцьктепло» – єдине на Волині теплокомуненерго, яке вже тривалий час має борг і  збільшує його.

 «Це кризова ситуація, яка ставить під загрозу початок опалювального сезону в Луцьку. Тому що з такими боргами  він у Луцьку просто не розпочнеться», – заявляє комерційний директор Андрій Карпомиз.

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, 13 вересня ДКП «Луцьктепло» подало заявку на збільшення величини річної замовленої потужності з 55 до 62 млн м3. Це означає, що буде збільшення вартості послуги з розподілу природного газу із 8 635 тис. грн до 9 734 тис. грн на місяць.

Станом на 20 вересня борг комунального підприємства «Луцьктепло» вже сягнув до позначки  33 240 757,16 грн. Окрім цього, боржник досі не виконав рішення суду, яке набрало законної сили в частині погашення штрафних санкцій в розмірі 287 тис. грн, повернення сплаченого АТ «Волиньгаз» судового збору в сумі 252 тис. грн, які виникли внаслідок невиконання договору за попередні періоди.

«Існування боргу «Луцьктепло» ставить під загрозу безперебійне газопостачання в опалювальний сезон не лише мешканцям Луцька, а й всієї Волині.  Оскільки відсутність цих коштів не дає нам можливості закупити відповідне обладнання та в достатньому обсязі паливно-мастильні матеріали, замінювати та обслуговувати газові мережі, а також виплачувати зарплату працівникам. Незадовільний стан розрахунків теплопостачального підприємства Луцька блокує  діяльність АТ «Волиньгаз». Не дозволяє нам проводити планові роботи з модернізації газових мереж, а це ж безпека людей. Ці важливі заходи спрямовані на забезпечення стабільного газопостачання впродовж опалювального періоду», – наголошує директор комерційний АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Оскільки КП «Луцьктепло» є комунальною власністю Луцької міської ради, орган місцевого самоврядування просять максимально швидко прискорити врегулювання питання погашення заборгованості ДКП «Луцьктепло» згідно з умовами договору розподілу природного газу.

Що кажуть в «Луцьктеплі»

Натомість у ДКП «Луцьктепло» зазначають, що однією з причин виникнення такої заборгованості є коригування річної замовленої потужності у вересні.

«Це означає, що у вересні АТ «Волиньгаз» має прореагувати на коригування потужності, виставивши рахунок не лише за поточний місяць, але й різницю за попередні місяці газового року. Однак, станом на 22 вересня такого рахунку газорозподільчою компанією виставлено не було, тож вважати ці нарахування боргом підприємства є щонайменше передчасним», – йдеться в повідомленні тепловика.

Також у ДКП «Луцьктепло» зауважують, що лише в одному місяці 2021 року підприємство не виконало свої зобов’язання з оплати послуги з розподілу природного газу в повному обсязі, проте із нарахованих за січень-серпень 2021 року 69 080 тис. грн підприємство оплатило 72 534 тис. грн, а загальний борг за послуги надані АТ «Волиньгаз» скоротився із 18 569 тис. грн до 15 115 тис. грн.

«Враховуючи також платежі, здійснені у вересні, реальний борг підприємства за послуги з розподілу природного газу складає близько 13 774 тис грн», – додають у ДКП «Луцьктепло».

Оскільки ДКП «Луцьктепло» не має джерел погашення попередньої заборгованості, а також додаткових нарахувань за послугу з розподілу природного газу понад потужності, враховані в чинних тарифах, воно сподівається на чинність та повагу до положень Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, яким надається відстрочка платежу до 30 вересня 2021 року за зверненням підприємства та за умови надання ним підтверджуючих документів, а також визначення до 1 жовтня 2021 року джерел та механізмів погашення підприємствами теплопостачання заборгованості за послуги з розподілу природного газу перед операторами газорозподільних систем або шукати інші шляхи врегулювання суперечки із РГК, щоб вчасно забезпечити лучан теплом.

Зважаючи на ситуацію, споживачів послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води закликають вчасно та в повному обсязі розрахуватися за спожиті об’єми, аби ДКП «Луцьктепло» мало можливість розраховуватися зі своїми постачальниками та гарантувати надання послуг.

На сьогодні борг населення перед підприємством становить 105 млн грн без нарахувань серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів