NASA з'ясує: чи є вода у найхолоднішій частині місяця (відео)

Середа, 22 вересня 2021, 03:24

У 2023 році NASA планує запустити на Місяць ровер «Viper», щоб шукати воду та інші ресурси на Південному полюсі супутника.

Про це йдеться у пресрелізі NASA.

Ровер приземлиться у 2023 році на Південний полюс біля кратера Нобіле – впадини, яка утворилася внаслідок зіткнення з іншим небесним тілом.

Південний полюс вважається одним із найхолодніших місць у нашій Сонячній системі, ця частина Місяця майже завжди перебуває у тіні, тож, імовірно, що там є лід. Раніше на Південний полюс не запускали місії, цю частину досліджували за допомогою приладів дистанційного зондування.

Дані попередніх досліджень допомогли науковцям дійти висновку, що лід та інші ресурси можуть існувати у затінених ділянках Місяця поблизу полюсів. Крім кратера Нобіле, ровер досліджуватиме менші кратери поряд.

«Дані Viper дадуть науковцям додаткове уявлення про походження, еволюцію та історію Місяця, а також допоможуть краще розуміти місячне середовище для майбутньої місії на супутник "Артеміда"», – сказали у NASA.

Загалом за допомогою даних із ровера вчені мають скласти карту ресурсів на Місяці. Viper також збиратиме зразки ґрунту з принаймні трьох місць. Аналіз цих зразків допоможе вченим краще зрозуміти, де ще може бути лід.

У NASA розповіли, що розпланували маршрут ровера так, щоб він міг оптимально використовувати заряд від сонячних панелей та зберігати тепло під час 100-денної подорожі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: