Поділитись:

Газова паніка: у скільки обійдеться українцям «блакитне золото»

Середа, 15 вересня 2021, 14:04
Газова паніка: у скільки обійдеться українцям «блакитне золото»

У зв’язку зі значним подорожчанням природного газу у Європі, на українських тендерах почалась натуральна істерика: замовники в останні дні оголошують тендери з очікуваними цінами від 20, а то і від 30 гривень за кубометр. Тобто, у три-чотири рази дорожче, ніж держава нібито гарантує населенню.

Про це пишуть на сайті «Наші гроші».

На початку цього тижня у Європі газ спотова ціна газу злетіла до рівня $800 доларів за тисячу кубометрів (близько 21 грн за куб, а біржові ціни з приведенням газу до кордону України сягнули взагалі 27 грн). Це майже втричі дорожче від того рівня, який держава в лиці «Нафтогазу Україна» гарантує побутовим споживачам паливо на рівні 7,96 грн за куб та для теплокомуненерго 7,40 грн.

Як держава збирається компенсувати ці дикі розриви між імпортною ціною та внутрішніми тарифами – наразі невідомо. Але відомо, що купа споживачів палива України, які не мають гарантій від держави, вже замовляють паливо за «європейськими» цінами.

Йдеться про тисячі підприємств та організацій, які використовують газ для своїх мінікотелень по всій країні. Лікарні, школи, університети, військові частини та «воєнгородки», сільради тощо.

«Наші гроші» проаналізували тендери, оголошені у понеділок, 13 вересня, та отримали таку картину. Військові заломили більше всіх – вище понад 30 грн за куб.

Середня очікувана ціна оголошених у понеділок тендерів становила 20,52 грн за рахунок тих, хто оголосив закупівлі дешевше 20 гривень. Для таких оптимістів спішимо повідомити. Багато замовників ще влітку почали підіймати ціни, і ще визначали переможцями компанії з цінами на рівні 18 грн. Так «Запорізький електровозоремонтний завод» та нафтогазівське підприємство «Укравтогаз» ще з 31 серпня тягнуть з укладанням угод зі своїми переможцями, яким точно не посміхається поставка газу собі у збиток.

А київським комунальникам «Житло-сервіс», які ще влітку  оголосили закупівлю по 16 грн, відразу написали, що на початку серпня «середньоринкова ціна на природний газ по Україні становить 18,0-20,0 грн/м. куб. згідно з Прейскурантом НАК «Нафтогаз». Оскільки зазначена Вами ціна є надто низька, і постачання по зазначеній Вами ціні неможливе жодним із постачальником, просимо внести відповідні зміни щодо ціни, щоб не допустити зриву закупівлі. Дякуємо!»

Після цього КП «Житло-сервіс» цю закупівлю скасувало і оголосив нову – по 19 грн.

Звісно, що нинішні рекорди на європейському спотовому ринку – це ще не кінець світу. Великі постачальники купують у видобувників за довгостроковими контрактами, у яких ціни закладені набагато нижчі. Наприклад, компанія «Еру трейдинг» 2 вересня (коли євроціни вже злетіли до 600 доларів) виграла тендер «Укртрансгазу» на поставку палива на 176 млн грн по 7,05 грн за кубометр. І низка компаній з нею ще й торгувались за можливість отримати велике замовлення.

Але повторимо – дешевого газу на всіх, вочевидь, не вистачає. У «Прозорро» все видно.

І ще повторимо – якщо навіть держава втримає газ у вашій конфорці по 8 гривень, ви, як платник податків, все одно заплатите за газ по 30 в конфорці у військових, і як споживач – газ по 25 у конфорках всіх підприємств країни, які закладуть цей газ у ціну своїх товарів та послуг.

Юрій Ніколов

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів