Поділитись:

Їсть навіть горіх: на Волині – карантин через нашестя гусені (відео)

Середа, 15 вересня 2021, 11:26
Їсть навіть горіх: на Волині – карантин через нашестя гусені (відео)

На Волині на території трьох громад запровадили карантин через нашестя гусені американського білого метелика.

Про це розповіла начальниця відділу карантину Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова, – повідомляє Суспільне

Через нашестя гусені американського білого метелика в місті Рожищі, Боратинській і Городищенській громадах запровадили карантин. Наразі розвивається гусінь другого покоління, яка більш численна та шкодочинна.

Зі слів Ірини Хайдукової, на Волині гусінь розвивається у двох поколіннях: перше – в травні, друге з’являється наприкінці липня – на початку серпня. І хоч зараз виявляють гусені менше, ніж у попередні роки, проте карантинний організм розвивається дуже швидко та не має природних ворогів.

«Один метелик дає 500 яєць, то уявіть, в якій геометричні прогресії йде розвиток даного карантинного організму, а ще якщо врахувати, що у нього немає природних ворогів, які можуть його знищити, то це може бути надзвичайно проблематично», – зазначила начальниця відділу карантину.

Фахівці Держпродспоживслужби виїжджають на території, про які повідомляють місцеві жителі, відбирають зразки шкідників та повідомляють про результати адміністрації територіальних громад. А вже адміністрація ухвалює рішення, яким чином буде здійснювати локалізацію карантинного організму.

Нашестя гусені на деревах на початку осені помітив житель села Гірка Полонка Олексій Савчук. Чоловік розповів: гусінь є на сливі, горіху, черешні, яблуні та інших деревах.

Їсть навіть горіх: на Волині – карантин через нашестя гусені (відео) 

«Влітку були невеликі осередки, а зараз на все перекидається. Здивований, що гусінь їсть навіть горіх. Листя горіха дає такий запах, що навіть муха не сідає, а то, видно, не боїться нічого», – зазначив чоловік.

Пошкоджені кущі смородини, які їсть гусінь, помітила цього року жителька Рожища Євгенія Ковтонюк. Зі слів пенсіонерки, шкідників знешкоджує ручним способом.

«Фізично знімаю, бо жодні хімікати нічого не помагають: беру здираю і давлю її. Того року такого не було. Цього року вона пожирає все», – розповіла жінка.

Зі слів голови Рожищенської громади В’ячеслава Поліщука, на боротьбу зі шкідником та озеленення з бюджету цьогоріч виділили орієнтовно 100 тисяч гривень.

«В літній період, коли перший льот (гусені), ми не використовували нічого, бо не було такого масового. По підприємствах та організаціях, то рішення покладається на керівників», – зазначив він.

Жителі приватного сектору, додав В’ячеслав Поліщук, повинні боротися зі шкідником самостійно.

Їсть навіть горіх: на Волині – карантин через нашестя гусені (відео) 

До слова, вперше американський білий метелик на Волині з’явився в Рожищі у 2019 році. Він ушкоджував шовковицю, клен, горіх, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та інші дерева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів