Поділитись:

«Зробимо Лесю великою знову»: у Луцьку презентували художню виставку (фото, відео)

Неділя, 12 вересня 2021, 09:30

У Луцьку у Музеї сучасного українського мистецтва відбулося відриття художньої виставки, присвяченої Лесі Українці. Проєкт має назву «Привіт, Леся!».

Як зазначила модераторка заходу Вікторія Жуковська, мета виставки – познайомити лучан із відомою-невідомою Лесею.

Завдяки митсецькому заходу можна дізнатися про видатну українську письменницю і поетесу більше, аніж про неї написано у шкільних підручниках. Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду. Учасники заходу могли отримати листівки, розроблені ілюстратором Олександром Греховим, на яких були надруковані цитати з листів Лесі Українки. На листівках нанесений QR-код, за допомогою якого можна прослухати у записі Лесю Українку, яка говорить голосом  Ірми Вітовської. Окрім того за посиланням можна знайти й інші подкасти, які стосуються Лесі.

До слова, кількість матеріалів, доступних за QR-кодом з листівки, буде поповнюватися до кінця вересня.

«Ми будемо старатися, аби ви і сміялися і плакали. Хочу поділитися, чому в мене червоні очі. Бо, вмикаючи деякі з листів, я реву», – наголосила Вікторія Жуковська та закликала підписуватися на платформи проєкту.

Присутні на заході могли прослухати частину із записів. Вікторія Жуковська прокоментувала ці записи та зазначила, що Ірма Вітовська, яка їх записувала, по-справжньому відчула кожен із листів і пропустила їх крізь себе.

Модераторка заходу зазначила, що любов до Лесі у Луцьку розділили чимало лідерів думок. Зокрема, до проєкту долучилися Зокрема, це лідерка гурту ONUKA Ната Жижченко, музикант Іван Леньо з гурту Kozak System, співачка Христина Соловій, музикант Олександр Положинський та багато інших.

Автор ідеї проєкту – ілюстратор Олександр Грехов, який не зміг змиритися з тим, що у Луцьку з розмахом відсвяткували 150-річчя від дня народження Лесі Українки, а через тиждень про неї забули. Митець наголосив на шаблонності офіційних заходів святкування.

«Лесю можна було замінити будь-ким: Шевченком, Франком... Кожен рік, кожен місяць, кожен день – якась дата, якийсь ювілей. І ми для галочки її відзначаємо», – розповів Олександр Грехов з чого виникла ідея.

Як розказав Олександр Грехов – проєкт складаєтсья із шести частин, кожна з яких відображує певний шаблон. Зокрема, це створення офіційного проєкту святкування, покладання квітів, «пафосний» виступ офіційних осіб, «дослідження впливу Лесі урожай пшениці», виступ в актовому залі, і фуршет. Відтак автор ідеї задався питанням: для кого проводяться подібні офіційні заходи вшанування.

До слова, всупереч законам офіційних церемоній відкриття, на відкритті проєкту «Привіт, Леся!» вирішили, що організатори чи почесні гості не перерізатимуть червону стрічку – кожен з пристуніх міг відрізати собі її шматок. 

Продовжуючи сатиричне висміювання шаблонних святкувань, автори проєкту запропонували ряд «ініціатив», зокрема: перейменувати Волинську область у Лесин Край, автобуси «Богдан» замінити на маршрутки «Леся», зробити проїзд у громадському транспорті по 150 гривень в честь 150-річчя від дня народження поетеси, а всіх дівчаток, які народяться в ці дні у Луцьку, називати Лесями, та й хлопчиків теж. Футболістам ФК «Волинь» необхідно забити у ворота суперників у наступному матчі мінімум 150 голів, і це тільки в першому таймі. А луцький спиртовий завод для вшанування Лесі Українки повинен розробити горілку міцністю 150 градусів. 

«Дякуємо Олександру Грехову і всім присутнім тут за можливість «Make Lesia grate again» («Зробимо Лесю великою знову» - ред.)», – підсумувала Вікторія Жуковська, перефразувавши відомий слоган виборчої кампанії екс-президента США Дональда Трампа.

Експозиція триватиме до 10 жовтня.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів