Поділитись:

Зв'язок корупції з ожирінням політиків: у Гарварді вручили Шнобелівську премію

Субота, 11 вересня 2021, 23:18

У Гарварді 9 вересня відбулася цьогорічна церемонія нагородження вчених жартівливою Шнобелівською премією, яка через пандемію проходила в онлайн-режимі.

Про це йдеться на сайті цієї премії.

Як зазначається, премії були вручені «за дослідження та досягнення, які спочатку змушують сміятися, а потім – задуматися».

Переможцям цієї унікальної премії було вручено приз – паперову шестірню, яку вони мають самі зібрати з роздруківки, а також «грошову винагороду» у вигляді банкноти в 10 трильйонів зімбабвійських доларів, яка давно вийшла з обігу.

Так, у сфері біології премію отримала вчена, що аналізувала, як змінюється нявкання, пирхання, муркотіння і інші способи «спілкування» кішок з людьми.

Премію з екології присуджено групі вчених за використання генетичного аналізу для виявлення різних видів бактерій, які живуть у викинутій жувальній гумці, що прилипла до тротуару.

А ось лауреатами з хімії стали вчені, який проводили аналіз повітря в кінотеатрах, щоб перевірити, як на запах, залишений глядачами, впливає показане в фільмах насильство, антисоціальна поведінка, використання ненормативної лексики та вживання наркотиків.

Премія в галузі економіки пішла дослідникам, які шукали зв'язок між корупцією в країні і ступенем ожиріння політиків.

У медицині перемогла група вчених, які продемонстрували, що оргазм може бути настільки ж ефективним для поліпшення носового дихання, як і протинабрякові ліки.

Премію миру отримали вчені за перевірку гіпотези про те, що люди стали носити бороди, щоб пом'якшити ефективність від ударів по обличчю.

У сфері фізики премія дісталася дослідникам, які провели експеримент, щоби з’ясувати, чому пішоходи не стикаються постійно з іншими пішоходами.

А в галузі кінетики перемогу здобули вчені, які з'ясовували, чому пішоходи іноді таки стикаються з іншими пішоходами.

Лауреатами в області ентомології стали науковці, які досліджували нові методи боротьби з тарганами на підводних човнах.

Приз в категорії «Транспорт» отримали вчені, які вивчали вплив транспортування носорогів верх ногами на їхній організм.

Довідково:

Шнобелівська премія – це пародія на престижну міжнародну нагороду, Нобелівську премію.

Назва премії походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Українською її також іноді називають «Антинобелівська премія».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
30 січня 2024
29 січня 2024
21 грудня 2023
07 листопада 2023
27 жовтня 2023