Поділитись:

Володимир-Волинський тепер – Володимир: у місті підтримали перейменування (відео)

П'ятниця, 10 вересня 2021, 15:38
Володимир-Волинський тепер – Володимир: у місті підтримали перейменування (відео)

На громадських слуханнях у Володимирі-Волинському містяни проголосували за перейменування міста.

Про це повідомляє БУГ.

Перед початком голосувань володимирчани, показавши свій паспорт, змогли отримати мандати для голосування. Всього мандати отримали більше 200 осіб, які мали прописку у місті.

Перед присутніми виступили міський голова Ігор Пальонка та керівник місцевої єпархії ПЦУ Матфей Шевчук.

До участі в заході запросили істориків та діячів, так на відеозв’язку спостерігав за обговореннями Віталій Скальський, Святослав Терський та інші. Приїхав у Володимир і Віталій Коцур, який займався і перейменуванням Переяслава.

Виступив автор проєкту рішення щодо перейменування Андрій Гнатюк, який розповів про те, як роками у місті обговорювали тему перейменування. Зазначив, що була раніше петиція щодо повернення місту назви, рішення молодіжної ради, громадської ради і створено робочу групу.

Проте Максим Климюк, який раніше був головою молодіжної ради зазначив, що молодіжна рада пропонувала вивчити питання перейменування, але цього було зроблено недостатньо.

Віталій Коцур, науковець та ініціатор перейменування Переяслава розповів про історію перейменування міста.

«Це довгий тернистий шлях, але він правильний. Громадяни в мене не згадують стару назву міста. Для людей стало легше. У вас назва забирає тисячолітню історію. Перейменування – дуже правильна ініціатива і як історик це відчуваю», – сказав Коцур.

Історики, які виступали на слуханнях, зазначили, що у часи Галицько-Волинського князівства місто мало назву «Володимир». «Волинським» він став після того, як увійшов до складу Російської імперії. Перейменували його, аби відрізнити від російського Володимира на Клязьмі. Саме з цієї причини частина активістів уже тривалий час виступає за перейменування міста. Крім того, цю ініціативу підтримує міська рада.

«Це буде коштувати для бюджетних установ. Є сформовані кошториси. Це видатки у межах сотень тисяч гривень, але невже заради повернення місту історичної назви цього не можна зробити? Давайте разом об’єднаємося і повернемо місту історичну назву», – виступив заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

Після 4 годин обговорень учасники врешті проголосували. За перейменування висловились 137 людей, проти – лише четверо. Зазначимо, що остаточне рішення щодо перейменування затверджує Верховна Рада.,

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів