Поділитись:

Юну волинянку, що постраждала в моторошній ДТП, зацькував волонтер (фото)

Вівторок, 07 вересня 2021, 20:36

18-літня Іванка Гаджало, яка потрапила у страшну аварію 10 березня 2018 року, зіштовхнулася із цькуванням тих, хто називає себе благодійниками або ж волонтерами.

Про це пише «Інформаційного агентства Волинські Новини».

Прочитавши статтю від 4 серпня 2021 року, мама Іванки Гаджало Наталія Ціп’яшук захотіла розшукати авторку, аби розповісти про власний болючий досвід співпраці з любомльським волонтером Сергієм Барилюком, про якого, власне, і йшлося у публікації. Для цього вона подзвонила в інформаційне агентство.

«Давно хотіла з вами поспілкуватися. Так звана допомога Сергія Барилюка – то болюча для нас тема. Лише тепер, коли минуло три роки, можу без сліз про це розповідати», – так почалася розмова згорьованої матері та журналіста. То була сповідь завдовжки в кілька годин…

Особиста трагедія багатодітної родини із села Гупали Любомльського району трапилася 10 березня 2018 року. Того дня найстарша донька, 18-річна красуня Іванка, вирішила поїхати в гості до подруги в сусідній райцентр Любомль.

Та поїздка розділила життя дівчини на «до» і «після». На заскленій ожеледицею дорозі автомобіль під керуванням не надто досвідченого водія перевернувся. Усі пасажири відбулися легким переляком. А от Іванка отримала важкі травми, які назавжди змінили її зовнішність.

Після тієї моторошної аварії 18-річна юнка втратила нижню щелепу, більшу частину верхньої, осліпла на одне око. Від удару обличчя роздробило на дрібні частини. Дівчина й досі плаче, коли пригадує, як опритомніла, а в горлі – скло, зуби, уламки кісток.

Іванка не могла ні їсти, ні говорити, ні дихати – усе через трубку в горлі, яка часто забивалася згустками крові.

Станом на сьогодні дівчина перенесла одинадцять дорогих операцій, одна із яких тривала майже 10 годин. З ноги Іванки взяли частину кістки, а з руки – судину, з допомогою металевих штифтів наростили їх на піднебіння. Замість нижньої щелепи у неї титановий протез. Попереду – мінімум три оперативні втручання. І це хіба що за позитивних прогнозів.

 

Станом на 5 серпня 2021 року Іванку Гаджало вкотре прооперували в Києві. Під час першої розмови із її мамою дівчина саме виходила з наркозу.

«Все почалося з того, що у березні 2018 року в нас сталася біда – донька втрапила у ДТП. Коли ж вже нас відправили у реанімацію до Луцька, я шукала по знайомих, хто б позичив нам гроші на її порятунок, бо сама мала лише дві тисячі доларів. Я не знала, яка конкретно сума нам потрібна, адже життя доньки висіло на волосині. Саме тоді мені й порадили любомльського волонтера Сергія Барилюка. Ще тоді мене попереджали, що про нього ширяться чутки, ніби збагачується на чужій біді. Але я того не слухала», – розповідає мама дівчини Наталія Ціп’яшук.

Каже, тоді її не насторожило те, що гроші чомусь збирали на дві банківські картки – на картку мами постраждалої волинянки і на рахунок волонтера.

«Але біля власних банківських реквізитів Сергій завжди прописував мій номер телефону, щоб люди дзвонили, а я підтверджувала, мовляв, так, на рахунок цього чоловіка можна переказувати кошти. Він постійно контролював, скільки грошей у мене на картці. Вийшло так, що і на мій рахунок назбирали близько 100 тисяч гривень, і на його. Ну й Сергій мені каже, що буде закривати збір, бо, мовляв, уже назбирали потрібну суму. Коли він дізнався, що на мою карточку вдалося зібрати велику суму, почав надсилати людям голосові повідомлення приблизно такого змісту: «Не допомагайте тій жінці збирати грошей, бо це аферистка, яка вирішила збагатитися за рахунок біди доньки». Мені вночі телефонує знайома і запитує, чи я читала, що він написав. А я ж тоді користувалася стареньким телефоном Nokia і не мала доступу до соцмереж. Від почутого ледве не впала з ліжка», – обурюється жінка.

Скаржиться, що подальші розмови з волонтером далися їй дуже важко, тому що, зі слів матері, в очі він говорить одне, а вже через хвилину у соціальних мережах поливає брудом.

«Тоді я зателефонувала до Сергія, запитала, що він таке пише і для чого? А він і каже: «Коротше, ті гроші, що у мене на карточці, я забираю на інтернат у Головне для дітей». Він мене опаскудив, але не припинив збір коштів. Після скандалу все ж перерахував 104 тисячі гривень зі своєї картки на мою. За ці кошти ми купили все необхідне для чергової операції вартістю 270 тисяч гривень. Тим часом на картку Сергія й далі надходили гроші від небайдужих. Сергій продовжував поливати нас із донькою брудом. Не полінувався покопирсатися й у спідній білизні, в особистому, що не стосується збору коштів. Навіть не знаю, де того сміття назбирав. І далі збирає гроші в інтернеті нібито для Іванки. Мене обурило те, що Сергій збирає кошти на інтернат в Головному під фотографією Іванки. Я попросила його зняти її фото та історію, а натомість розмістити нові оголошення з правдивою інформацією – про збір коштів на потреби інтернату. Він почав мені замилювати очі, що, мовляв, закрив збір. Але ж дописи з моєю Іванкою та реквізитами Сергія повним ходом гуляли фейсбуком», – не може стримати емоцій пані Наталія.

Розповідає, що ще два місяці після того, як Сергій Барилюк закрив збір коштів для Іванки, на її номер телефону надходили смс приблизно такого змісту: «Ми скинули гроші вашому Сергію, нехай донька одужує!»

«Після нашої участі в передачі «Говорить Україна» таких повідомлень почало надходити багато. Я не витримала і зателефонувала за одним із номерів. Сказала, що ми вже не збираємо коштів. Люди були щиро здивовані. Коли мої знайомі почали до Барилюка дзвонити і закликати до совісті, він кинув нам ще три тисячі гривень, як собакам кістку. Але, навіть судячи з повідомлень на мій номер, на його карточку після закриття збору надходили ще сотні тисяч гривень. А ще ж не кожен писав повідомлення зі словами підтримки та звітом! Упевнена, були люди, які переказували кошти просто так. Збір на картку Сергія йшов, і йшов ще довго. Мені не шкода, хай забирає. Але він без жалю робить людям дуже боляче. У мене лише чеків на 700 тисяч гривень. Я готова звітувати за кожну витрачену копійку. І за операції, і за ліки, і за 200 тисяч на протези щелепи, які нам переказала страхова компанія. Я звичайна сільська жінка, далека від соціальних мереж, тому не вміла навіть відписати, аби відстояти власну честь і честь доньки», – провадить волинянка.

Зі слів жінки, волонтер ображав не лише її, а й саму Іванку, яка на той час перебувала у лікарні й навіть не могла розмовляти.

«Згодом Барилюк заблокував і мене, й Іванку. У той час, коли моя донька йшла на серйозну операцію, він їй писав і залишав голосові повідомлення. І чую – донька аж задихається. Із очей полилися сльози. А Іванка тоді ще не могла розмовляти, бо дихала через трубочку в горлі. Я не знала, що трапилося, а донька пояснити не може. Беру її телефон, а він їй залишив повідомлення: «Ви неблагодарні, я вам гроші збирав, а ви мене навіть не відблагодарили». Іванка не могла говорити, то писала йому, що якби знала, що так нас спаплюжить, то краще б калікою лишилася до кінця днів і не хотіла б такої допомоги. Він її довів до нервового зриву. Все твердив, що ми «неблагодарні люди», – скаржиться мати.

Пані Наталія припускає, що спочатку волонтер відкриває збір, через тиждень закриває, натомість повідомлення із соцмереж не видаляє.

«Допис із його реквізитами репостять зі сторінки на сторінку, і гроші й далі надходять на рахунок Сергія. І не доведеш, і не прикопаєшся. Він дуже хитрий. Безкорисливі люди рідко коли збирають кошти на власні картки, а лише на рахунки постраждалих. А він, на яку біду не збирав би, усюди реквізити його кредитки. Якби за нього взялася прокуратура і перевірили б рахунки за весь період, там були б космічні суми», – каже волинянка.

Жінка запевняє, що волонтер розповсюджував про неї та її родину завідомо неправдиву інформацію.

«Писав, буцімто за благодійні кошти ми побудували хату в Згоранах, але у нас там лише порожня ділянка. До того як з Іванкою сталося лихо, у нас були досить непогані статки. Закликав людей не допомагати нам, бо нібито я в золоті ходжу. Мені було соромно. Зацькував настільки, що боялася у магазин вийти дітям поїсти купити. Але у нас витрат на один лише «металобрухт», вставлений доньці в обличчя, – близько 400 тисяч гривень. Я попродавала й меблі, і золото, і худобу, і навіть познімала з дітей золоті хрестики, подаровані при хрещенні. І мені ніхто не вірить, зате вірять Барилюкові. А він ще й погрожує, мовляв, хто буде мати до нього діло, боятиметься вийти до туалету вночі», – бідкається пані Наталія.

Наталія Ціп’яшук каже, що від волонтера Барилюка і його людей їм з донькою й досі надходять погрози.

«Не май з ним діла, за ним стоять бандити», – сказали жінці одного разу у телефонну слухавку.

«Нещодавно у кількох регіональних ЗМІ опублікували статтю про збір коштів для Іванки, то у кожній любомльській спільноті мама Сергія Барилюка агітувала людей не допомагати моїй дитині, що, мовляв, я аферистка і наживаюсь на біді доньки. Мовляв, її син щиро допомагав, а ми його назвали шахраєм. Сергій Барилюк розповідає, що переказав на лікування Іванці 260 тисяч гривень. Це неправда! Адже від нього ми отримали два перекази – на 100 тисяч гривень, а потім на чотири тисячі. Останній вже після того, як заявив, що всі Іванчині кошти витратить на інтернат в Головному, але я підняла це питання, тож зчинився неабиякий скандал. Я хотіла б, щоб Барилюк показав усі чеки з банку про перерахування нам 260 тисяч гривень на лікування. Але він не покаже, бо забрехався. Я можу взяти виписку в банку, де він двома платежами переказував мені кошти. Але ж він скаже, що я показала лише один транш, а інший приховала. То нехай сам же покаже усі транші, бо якщо переказував кошти, то електронні виписки у нього точно мають бути», – обурюється жінка.

Для того аби вижити й витягнути доньку з біди, багатодітна мати заробляє гроші, де тільки може.

«Я клято працюю. Влітку прокидаюсь о другій ночі, смажу пончики, а зранку їду на Світязь їх продавати. І так весь сезон. Завдяки пончикам назбирали кошти на одну операцію. Буває, люди сміються, мовляв, ми не голодні, не треба нам ваших пончиків, не потребую. А я думаю собі: «Тож і я не потребувала… Але життя непередбачуване. Сьогодні маєш все, а завтра на колінах благаєш про допомогу. Не дай, Боже, такого нікому», – плаче.

Натомість волонтер Сергій Барилюк запевняє, що все, викладене вище, – наклеп, аби зіпсувати йому репутацію.

«От чому ви звернулися по коментар саме до цієї людини, з якою у мене конфлікт? Є ж інші люди, яким я неодноразово допомагав. Усі зібрані гроші до копійки віддав. Точну суму не пам’ятаю, бо це було давно. Я завжди збираю гроші на власну картку, аби мати змогу звітувати. Після того, як збирали гроші на картку мами Іванки, я зрозумів одне: людина хотіла нажитися на цьому. Тому, зрозумівши це, вирішив віддати частину коштів на потреби інтернату в Головно. Після цього всі збори вів виключно на власний рахунок», – запевнив волонтер у одній із телефонних розмов.

Наступна, одинадцята за рахунком, операція Іванки – орієнтовно через два тижні. Приблизна вартість оперативного втручання – 3-4 тисячі євро. Оскільки родина багатодітна і, крім 21-річної Іванки, батьки виховують ще й п’ятирічного Мирослава, дев’ятирічного Ярослава, 20-річного Валерія, сподіватись на допомогу немає від кого, бо, за іронією долі, водій, який перебував за кермом автомобіля у ніч тієї страшної ДТП, теж вже пішов у засвіти.

«Під час цієї операції Іванці ламатимуть і заново складатимуть ніс, вирізатимуть рубці. Окрім того, з плечової кістки будуть брати фрагменти, із яких виготовлять імплантати. Їх «підкидатимуть» до титанового протеза нижньої щелепи. Ще у доньки дірка в піднебінні до самого ока, через що вона не може вживати рідкої їжі – рідина йде аж під око. Під час попереднього втручання їй цей отвір закрили «латкою», проте, на жаль, шви розійшлися і порожнина відкрилася знову. Не знаю яким чином, але цей отвір знову будуть закривати. Після цієї Іванка потребуватиме щонайменше дві операції. Щоправда, відомий пластичний хірург з Волині Ростислав Валіхновський пообіцяв нам безплатно зашліфувати післяопераційні рубці на обличчі Іванки, але до цього ще ой як далеко», – каже жінка.

Іванка Гаджало та її мама звертаються по допомогу до всіх небайдужих, адже для сім’ї, яка вичерпала фінансові ресурси за три роки лікування дівчини, сума, потрібна на операцію, просто захмарна.

Номер картки Ощадбанку: 5167 8020 1264 3067 – Гаджало Іванна Іванівна.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів