На Венеційському кінофестивалі відбулася світова прем'єра стрічки Васяновича «Відблиск» (фото)

Вівторок, 07 вересня 2021, 22:11

У Венеції відбулася світова прем'єра стрічки Валентина Васяновича «Відблиск».

Про це пише Суспільне.

Робота українського режисера Васяновича змагається за головну нагороду Венеційського фестивалю – «Золотого лева».

 

Головним героєм фільму є військовий хірург, який, перебуваючи під час бойових дій на сході України, потрапив у полон.

Консультантом фільму є український журналіст Станіслав Асєєв, який також був у полоні, і є автором книжки «Світлий шлях» та «В ізоляції», за яку отримав Шевченківську премію.

«Чому я знову піднімаю тему війни? Бо для України це досі тема номер один. А кіно – потужний комунікатор, можливість комунікувати зі світом. Тому вважаю, що мушу це робити. Ця тема мене турбує, я мушу просувати меседжі про Україну, котра перебуває у війні.

Щодо тортур – дійсно, коли почув підтверджену інформацію про те, що відбувається у цій в'язниці (ізоляція в Донецьку, – авт), то з'явилася ідея зняти антологію тортур по цій книжці («Світлий шлях» Асеева, – авт.), але я відмовився від цього, бо це було б неможливо дивитися. Я залишив тільки дві сцени, які відображають, що там відбувається. Це не найстрашніші моменти, які можна було описати у фільмі. По цим даним – у нас була людина, журналіст, який провів у в'язниці більше 2.5 років. Я розумію, що багато людей і в самій Україні, і по всьому світі втомилися від цієї теми, можливо для них це є не актуальною новиною. Але цим фільмом я хотів розповісти, нагадати світу про те, що відбувається у XXI столітті у Європі», – каже Валентин журналістам у Венеції.

Напередодні світової прем'єри був представлений перший трейлер «Відблиску».

Головну чоловічу роль у фільмі виконав актор Роман Луцький, відомий за фентезі «Сторожова застава». Роль його 12-річної дочки взяла на себе донька режисера Валентина Васяновича.

 

«Я не розумію, чи зміг би отримати результат, якщо би це не була моя дочка. Якщо би це була просто дитина і поруч її батьки – вони би не дали мені зробити те, що я збирався. Хоча п були задіяні каскадери, але це виглядає небезпечно зі сторони. Я задоволений, як дочка все відіграла, зробила. Хоча це було непросто», – казав про її роботу в інтерв'ю Радіо Культура Васянович.

Дату української прем'єри «Відблиску» ще не повідомляли.

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: