Поділитись:

Лотерея на кордоні: як на Волині виявляють українців з фальшивими COVID-сертифікатами

Вівторок, 07 вересня 2021, 13:01

фото ілюстративне

Упродовж серпня 2021 року українські прикордонники виявили десятки підроблених COVID-сертифікатів у пунктах пропуску. Порушення вчиняли лише українці, які поверталися додому й не хотіли перебувати на самоізоляції чи здавати ПЛР-тести.

Про це пише 24 канал.

Виявляє «липові» документи спеціальна програма на планшеті. За мить на екран виводиться уся необхідна інформація.

Інспекторка прикордонного контролю в пункті пропуску «Ягодин» Тетяна Окружко пояснила, що коли сертифікат дійсний, програма підсвічується зеленим кольором, якщо недійсний – червоним. Прикордонники отримують також усю інформацію про особу й особливості її вакцинації.

Українські сертифікати неможливо просканувати

Просканувати можна лише європейські сертифікати щеплень. Українські ж не мають QR-коду, і методика виявлення підроблених документів трохи інша.

Упродовж місяця в пунктах пропуску «Ягодин» та «Устилуг» виявили 40 людей, які поверталися в Україну з підробленими паспортами вакцинації. Зі слів речниці 6 прикордонного Волинського загону Маргарити Вершиніної, у таких випадках інформують Нацполіцію про ознаки кримінального порушення.

«Громадян України через державний кордон пропускаємо, але вони зобов'язані встановити додаток «Вдома» та відбути самоізоляцію», – наголосила Вершиніна.

До мережі моніторингу сертифікатів вакцинації під'єднали свої бази 40 країн. З них 10 не є учасницями Європейського Союзу.

Якщо людина не бажає вакцинуватися, вона може в'їхати в Україну за довідкою про хворобу або ПЛР-тестом, які теж можна перевірити. Втім для українців дія коронавірусних паспортів обмежена 6 місяцями, а в сусідній Польщі обмежень немає.

Польські прикордонники розвертають українців

Водночас не всі українці, які імунізувалися 2 рази, можуть виїхати в Польщу до рідних навіть першої лінії. Здебільшого польські прикордонники повертають українців додому без пояснень. Лише за годину перебування журналістів на кордоні у в'їзді в Польщу відмовили 5 українським водіям із пасажирами.

«Нам в Україні зробили щеплення. Вакцина «Модерна» виявилася індійською – не проходить», – розповіли подорожуючі Андрій і Тетяна.

Зі слів прикордонників, український COVID-сертифікат необов'язково повинен бути жовтим. Він чинний і на білому папері, але в документі має бути вказаний:

  • його власник;
  • дата народження особи;
  • паспортні дані;
  • прізвище та ім'я лікаря;
  • кількість щеплень та місце проведення вакцинації.

Кожен запис у сертифікаті підтверджений мокрою печаткою лікаря й установи, де людина вакцинувалася. Усе інше в пункті пропуску суміжної сторони – як лотерея: проїхати або пощастить, або ні. Польща наразі залишається найбільш закритою сусідньою державою для України в умовах карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
09 березня 2024
06 березня 2024
04 березня 2024