Поділитись:

Україна лідирує в Європі за кількістю довічно ув'язнених – Денісова

Неділя, 05 вересня 2021, 01:29
Україна лідирує в Європі за кількістю довічно ув'язнених – Денісова

За кількістю громадян, засуджених до довічного ув'язнених, Україна утримує лідерство серед країн Європи.

Про це у Телеграмі написала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, під час зустрічі із головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер «обговорили гуманізацію національного законодавства стосовно осіб, які відбувають довічне покарання, адже на сьогодні Україна тримає лідерство серед країн Європи за кількістю довічників – 1536 осіб».

Серед них – громадянин С., який роками чекає на перегляд вироку Апеляційного суду АР Крим від 26 листопада 2004 року за нововиявленими обставинами.

«Його кримінальна справа знаходиться у тимчасово окупованому Криму та через відсутність норми у міжнародних договорах про передачу справ РФ відмовляється надати їх Україні», – повідомила Денісова.

Вона констатувала, що зараз законодавство України не передбачає дієвого механізму звільнення довічників від подальшого відбування покарання та позбавляє так званого права на надію – перегляду рішення суду через певний проміжок часу.

«Поінформувала пані Богнер, що вирішити це питання допоможе ухвалення Верховною Радою України проєктів законів №4048 та №4049 у другому читанні та в цілому. Тоді українське законодавство відповідатиме практикам ЄСПЛ з дострокового звільнення осіб, які засуджені до довічного ув’язнення», – зазначила омбудсмен, висловивши сподівання, що законопроєкти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії парламенту.

Також Денісова спільно з Богнер наголосила на важливості ухвалення Верховною Радою Закону «Про корінні народи України».

«Утім, документ потребує уточнення, зокрема в частині внесення до списку корінних народів гагаузів, які проживають в Україні та Молдові, й не мають власної країни. Важливо створити умови для реалізації прав усіма корінними народами, тому підтримую цю ініціативу", – зауважила Уповноважений ВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
31 березня 2024
17 лютого 2023
19 вересня 2022
25 липня 2022
20 липня 2022
18 липня 2022
29 червня 2022
02 червня 2022
30 травня 2022
16:24
11 травня 2022