Поділитись:

"Студенти дійсно постраждають", – нардеп Констанкевич про нову систему виплат стипендій

Понеділок, 03 жовтня 2016, 14:00

Нова система виплат стипендій для студентів вищих навчальних закладів у 2017 році недосконала та потребує детального вивчення.

Про це у коментарі діловому виданню "Конкурент" розповіла народний депутат, обрана у 23-му окрузі на Волині, Ірина Констанкевич.

На її думку, від стипендіального фінансування у нинішньому вигляді в проекті бюджету на наступний рік студенти можуть постраждати.

"Зовсім мене не влаштовує ситуація по стипендіях і як планується стипендіальне забезпечення нашим студентам. Представники Міністерства фінансів та Міністерства освіти говорили, що фінансуватися буде стипендія академічна та соціальна. На академічну стипендію, не дивлячись на те, що кажуть про збільшення фінансування, буде зменшене фінансування – кількість студентів, яка буде охоплена стипендільним забезпеченням, буде істотно зменшена. Натомість соціальна стипендія і так велика була в наших студентів, але категорії будуть зменшені. У підсумку ми матимемо теж великі соціальні проблеми і для тих студентів, які добре вчаться, і для тих, які належать до категорії малозабезпечених. Студенти дійсно постраждають від того, як бачиться фінансування у 2017 році", – наголосила народний депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗВАЛИ РОЗМІР СТИПЕНДІЙ У 2017 РОЦІ

Ірина Констанкевич зауважила, що фінансова мотивація є важливим аргументом для студентів, проте не варто забувати про важливу обставину – перед тим, як має відбуватися зміна чи реформа, мають бути чітко озвучені чи оприлюднені правила, за якими буде все це відбуватися.

"Нам спочатку довели, що скорочується фінансування на стипендіальний фонд, а вже потім почали викручувати, як це все буде і за рахунок кого. Було засідання комітету з питань освіти й науки, де були присутні і пані Лілія Гриневич, і заступник міністра фінансів Сергій Марченко… Розгорнулася полеміка щодо того, якою має бути стипендія та які повинна виконувати функції... Стипендія має бути істотно підвищена! Якщо ми говоримо про заохочення студентів, то потрібно виписати чіткі критерії, що ми вкладаємо в поняття "успішності" – це це буде середній арифметичний бал, чи це без трійок, чи у відсотковому плані", – підкрелисла волинська обраниця.

Вона також додала, що студенти є тою категорією суспільного життя, яка, на жаль, лишається недофінансованою, і треба зробити все, щоб захистити їхні права та можливості.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект Державного бюджету на 2017 рік, що передбачає зміну порядку виплати академічних стипендій.

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 квітня 2024
16:34
04 квітня 2024
25 березня 2024
20 березня 2024
08 березня 2024
05 березня 2024
15 лютого 2024
11 лютого 2024
09 лютого 2024