Поділитись:

На Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля учнів і вчителів (фото, відео)

Четвер, 02 вересня 2021, 19:00
На Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля учнів і вчителів (фото, відео)

Від початку року у Волинській області ліквідували 28 закладів загальної середньої освіти, в яких школах навчалися 362 учні.

Про це розповіла в інтерв'ю «Суспільному» заступниця начальника управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Тетяна Соломіна.

Першого вересня на Волині розпочали роботу 588 шкіл. Журналісти побували в одній з громад, де ліквідували три навчальні заклади: у селах Жабче, Михлин та Беражанка, поспілкувалося з учнями, батьками та педагогами.

Перший дзвоник – у новій школі

Попри протести батьків рішення про закриття трьох шкіл у громаді депутати ухвалили наприкінці травня. 98 учнів перевели в інші освітні заклади. Серед них – п'ятикласниця Христина Огребчук. 1 вересня дівчинка разом з ще 39 учнями колишньої школи поїхала на навчання у Шклинський ліцей.

На Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля учнів і вчителів (фото, відео) 
Христина Огребчук збирається до нової школи

Лінійку у ліцеї, де навчатимуться діти з ліквідованої школи, провели на подвір'ї. У закладі тепер 164 учні, повідомила директорка Майя Долонська. Він розрахований на вдвічі більшу кількість дітей.

На Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля учнів і вчителів (фото, відео) 
Діти на шкільній лінійці

Зі слів директорки, у ліцеї готувалися до прийому нових учнів.

«Є психолог, педагог-організатор. Вчора під час засідання педагогічної ради акцентували на питанні адаптації дітей, які прибули в наш заклад освіти», – каже Майя Долонська.

Завдяки ліквідації трьох шкіл вдалося зекономити бюджет громади – каже голова сільради Світлана Соколюк. На яку суму – не говорить. З її слів, цього року громада отримала освітню субвенцію у 33 мільйони гривень.

Шлях до школи

На урочистості до Шклинського ліцею учнів з навколишніх шкіл привіз шкільний автобус з іншої школи.

На Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля учнів і вчителів (фото, відео) 
Учні з Бережанки їдуть у Шклинь

У ліцеї ще немає власного транспорту, – розповіла голова Городищенської сільської ради:

«Вже гроші перерахували, 975 тисяч, але ще не отримали, будемо отримувати в середині вересня», – каже Світлана Соколюк.

У зв'язку з оптимізацією мережі шкіл, на Волині цього року закупили 19 автобусів, каже заступниця начальника обласного управління освіти Тетяна Соломіна. Торік в шкільному автопарку з'явилися 17 автобусів. Загалом з 2016 року Волинь закупила 121 автобус.

На Волині ліквідували 28 шкіл: яка доля учнів і вчителів (фото, відео) 
Транспорт чекає дітей, щоб відвезти додому

Тетяна Соломіна каже, що усі громади, де ліквідували школи, вже придбали транспорт.

«Це одна з головних умов, ще на етапі громадських обговорень батьки питають про довезення. Є невеликі затримки, бо велика кількість автобусів виготовляється, тому ще не всі автобуси прийшли. Ті громади заключили тимчасові угоди на підвезення», – розповіла освітянка.

Доля педагогів

Директорка Шклинського ліцею розповіла, що з ліквідованої Бережанківської школи у них працевлаштували двох вчителів.

Після закриття трьох закладів освіти скоротили 28 педагогів. Зі слів голови громади Світлани Соколюк, роботу знайшли усі педагоги працездатного віку. Декілька освітян пішли на пенсію.

Як розповіла Тетяна Соломіна, загальна кількість педагогів та працівників закладів загальної і середньої освіти на Волині – 25 070 осіб. З її слів, з 588 шкіл, які нині функціонують в області, 65 мають статус малочисельних і 157 – малокомплектних.

Нагадаємо, з початку нового навчального року учні луцьких навчальних закладів харчуються по-новому: змінилися і меню, і ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024