В Україні стартувала податкова амністія: що потрібно знати

Четвер, 02 вересня 2021, 14:49

З першого вересня в Україні стартує податкова амністія. Протягом року громадяни України можуть подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. В такій декларації не потрібно вказувати джерела походження грошей та активів.

Про це пише телеграм-канал Монополіст.

Що декларується?

Валюта (за винятком готівки), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки в юридичних особах, які перебувають в Україні або за кордоном.

Скільки потрібно заплатити?

  • 5% – з грошей на рахунках в банках, а також з інших активів, які перебувають в Україні;
  • 9% – з валюти, яка знаходиться в іноземних фінустановах, а також з інших активів за кордоном. Якщо ці активи декларуються протягом першої половини року, коли діє податкова амністія, то ставка – 7%;
  • 2,5% – якщо декларант з вересня 2021 по 31 серпня 2022 року придбає облігації внутрішньої державної позики на гроші, з яких не сплачено податки.

Є можливість сплатити податок в розстрочку протягом трьох років трьома рівними траншами, але ставка податку зростає: 6% замість 5%, 11, 5% замість 9%, 9,5% замість 7%, і 3% замість 2,5% відповідно.

Якщо людина відмовиться подавати добровільну декларацію?

В такому випадку Державна податкова служба за замовчуванням вважатиме, що в такої людини є: 400 тис. грн, квартири загальною площею до 120 кв. м, або будинки – до 240 кв. м, земельна ділянка в межах безоплатної приватизації, а також один автомобіль. З них податок сплачувати не потрібно.

Чиновники, депутати і держслужбовці (PEP) не можуть пройти податкову амністію. Податкова амністія звільняє тільки від відповідальності за податкові правопорушення, але не позбавляє відповідальності за інші правопорушення.

1 вересня в електронному кабінеті платника податків з'явиться форма для добровільної декларації. Бажаючі зможуть заповнити її, підписати і направити в податкову, після чого декларація підлягає камеральній перевірці протягом 20 днів.

Що буде після податкової амністії?

Доходи громадян будуть оцінювати за непрямими методами. Зараз Мінфін розробляє відповідний законопроект.

Непрямі методи визначення доходів – це визначення доходів громадянина, опираючись не на офіційні дані про його доходи (декларація, зарплата, продаж нерухомості, автомобіля тощо), а – на витрати.

Якщо витрати платника податків, або його сім'ї, перевищують задекларовані та офіційні доходи, то для податкових органів – це аргумент пред'явити ухилення від сплати податків і донарахувати податок з доходів на різницю.

Що це означає?

Після того як цей законопроект стане законом, податкова зможе уточнювати походження грошей, які ви витратили. І якщо не зможете довести легальність походження грошей, або показати декларацію про податкову амністію, куди вони будуть вписані, то доведеться сплатити податок з доходів, які ви не можете пояснити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: