Поділитись:

Експерт розповіла, як розпізнати фальшиві гроші

Неділя, 02 жовтня 2016, 09:20
Експерт розповіла, як розпізнати фальшиві гроші

В обігу побільшало фальшивої валюти, повідомляють у Нацбанку. Зокрема, доларів США і євро.

Якість підробок настільки висока, що виявити їх можна лише за допомогою спеціального обладнання в пунктах обміну, – пише Gazeta.ua.

"Найбезпечніше купувати валюту у відділеннях банків. Банк відповідальний за купюри, які продає і приймає. Касовий вузол оснащений усією необхідною технікою і відеокамерами, відтак довести факт купівлі-продажу валюти не проблема. По-друге, ви отримуєте квитанцію, що також підтверджує факт купівлі-продажу. Купуючи валюту з рук, неможливо перевірити її на відповідному обладнанні. Відомо чимало випадків, коли фальшивки перемішували зі справжніми купюрами. Навіть перевіривши кілька, нема певності, що решта будуть справжніми", - розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Експерт радить звертати увагу на водяні знаки.

"Справжній водяний знак відрізняється від фальшивого розпливчастими контурами, водночас загалом малюнок має бути чіткий. Нерідко фальшивомонетники не виготовляють купюру з "нуля", а піднімають номінал дрібнішої купюри. Відрізнити таку фальшивку можна за водяним знаком, який відрізнятиметься від зображення на лицьовій стороні. Другий важливий момент – це рельєфний текст, а це практично всі написи на купюрах. Опуклою має бути саме фарба. До складу євро входить бавовна. А до складу доларів – бавовна і льон. Завдяки цьому гроші досить хрусткі, але щільні. Надірвати їх випадково чи стерти з них фарбу доволі проблематично", – зазначила експерт.

Олена Коробкова зауважила, що окрему увагу потрібно приділяти номеру купюри. На доларовій банкноті має бути вісім цифр і одна або три літери, залежно від року випуску. Перша буква і контрольна цифра, яка відповідає номеру цієї букви в латинському алфавіті, позначають один з дванадцяти федеральних резервних банків, які друкують американську валюту (від А до L).

На євро повинні бути присутніми одна буква і одинадцять цифр. Буква відповідає країні походження купюри.

Надрукувати
мітки:
коментарів