Поділитись:

Осінній призов: кого і коли заберуть в армію

Субота, 01 жовтня 2016, 13:24

За один місяць в Україні з'являться майже 14 тисяч нових військовослужбовців.

В Україні людей віком від 20 до 27 років з 1 жовтня будуть закликати на строкову службу в армію. Кампанія триватиме до 30 листопада, за цей час десятки тисяч юнаків по всій країні отримають повістки у військкомати, а понад 13 тисяч осіб стануть військовослужбовцями, – повідомляє "Сегодня".

Кабмін назвав кількість призовників

Указ про осінній призов на строкову службу в армію президент Петро Порошенко підписав ще в березні цього року. За законодавством на службу призиваються юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію, але на добровільній основі.

У військових формувань заберуть 13,9 тисяч осіб: 7,9 тисяч – в ЗСУ, 5 тисяч – в гвардію, 1 тисячу осіб – в спеціальну службу транспорту. "Це рішення Кабінету Міністрів забезпечить своєчасне виконання заходів, пов'язаних з підготовкою та проведенням призову громадян України на строкову військову службу в жовтні – листопаді 2016, а також визначить обсяги видатків для проведення призову", – йдеться на сайті уряду.

На це з державного бюджету витратять 41,6 мільйона гривень, 2,9 тисячі на одного призовника. З них 93 гривні пройдуть на підготовку призову і 2,9 тисячі гривень – дадуть на ринки призовникам в якості грошової допомоги. Найбільше нових солдатів з'являться в Дніпропетровській області (1500 осіб), на другому місці Харківська область (934 людини) і на третьому Одеська (742 особи).

Солдати служать в армії 18 місяців, молоді люди з вищою освітою – 12 місяців. До слова, цього року Рада змінила правила призову на службу в армію. Так, з лютого цього року президент своїм указом може сам визначати терміни призову на строкову службу. Як говориться в пояснювальній записці до документа, це дозволить "адекватно реагувати на військово-політичні виклики".

До слова, як то кажуть в концепції розвитку сектора безпеки і оборони, до кінця 2017 в Україні планується переглянути термін проходження строкової військової служби та призовного віку.

Хто має право на відстрочення від служби:

  • Тим, хто містити непрацездатну матір або батька або іншого родича.
  • Має дитину віком до трьох років
  • Самостійно виховує дитину (без матері)
  • Має двох і більше дітей
  • Має вагітну дружину або дружину-інваліда
  • Є сиротою
  • Має тимчасові проблеми зі здоров'ям
  • Якщо брат служить в цей же час в армії
  • Молодше 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою
  • Вчителям (на весь період роботи за фахом)
  • Медикам (на весь період роботи за фахом)
  • Священикам (на весь період роботи за фахом)
  • Поліцейським (на весь період роботи за фахом)
  • Підозрюваним у кримінальних злочинах

Хто може отримати звільнення від призову в армію:

  • Непридатні по стану здоров'я
  • Молоді люди старше 27 років
  • Ті, хто отримали військове звання на військових кафедрах у ВНЗ

Що загрожує за ухилення

За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, на ділі ухильниками "світить" умовний термін. При цьому адвокат зазначає, по закінченню умовного терміну судимість знімається.

Якщо ж військовозобов'язаний не з'явився за повісткою до військкомату, не повідомила в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Призовників знайдуть на роботі

В Україні роботодавці зобов'язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку (ч. 4 ст. 34 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25.03. 1992 року № 2232-XII). Для цього відділ кадрів створює спеціальні списки, які подаються до військкоматів. Крім того, приймати на роботу можна тільки чоловіків з військовими квитками або тимчасовими посвідченнями.

В інструкції Міноборони кажуть: "роботодавець повинен постійно взаємодіяти з відповідними військкоматами з питань термінів та способів звірки даних особових карток, списків військовозобов'язаних, списків призовників з обліковими даними військкоматів".

У той же час військової мобілізації цього року не буде (в ході якої в минулому році закликали чоловіків віком до 60 років). В.о. начальника Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Володимир Талалай кілька днів тому заявив: "Поповнити ряди тих, хто звільняється за указом президента, ми плануємо за рахунок тих, хто приходить на військову службу за контрактом. Зараз у нас кожен місяць близько 6 тисяч контрактників, до кінця року ми ще очікуємо 15-18 тисяч. Це забезпечить наші потреби".

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 квітня 2024
11 квітня 2024
14:00
10 квітня 2024
09 квітня 2024
08 квітня 2024
11:49
07 квітня 2024
05 квітня 2024
12:12