Поділитись:

Українці почали вдвічі частіше натрапляти на шахраїв в інтернеті

П'ятниця, 27 серпня 2021, 05:49
Українці почали вдвічі частіше натрапляти на шахраїв в інтернеті

У 2021 році українці стали удвічі частіше стикатися з інтернет-шахраями.

Про це повідомляє у своєму пресрелізі про нещодавнє опитування онлайн-сервіс OLX.

Найчастіше з початку року атакують жителів великих міст – дві третини випадків. Найбільше потерпають від онлайн-шахраїв жителі Київської, Дніпропетровської та Харківської областей. Хоча кіберзлочинці й намагаються ошукати активніше жіночу аудиторію, проте потрапляють на схеми як чоловіки, так й жінки (40% та 60% відповідно).

За останні півроку 45% опитаних українців стикалися зі спробами онлайн-шахрайства, водночас минулого року цей показник був удвічі менший – 22%. 

Як зазначається у пресрелізі, понад половина шахрайських випадків (54%) це продаж неіснуючих товарів з передоплатою. На другому місці (28%) – фішингова атака, коли у месенджерах користувачам надсилали шкідливе посилання на підробну платіжну форму. На третьому місці (11%) – шахрайства з надсиланням фейкових скриншотів/квитанцій про сплату товару. Схема з підставним кур’єром, коли приїжджає таксист і шахрай-покупець переконує швидко віддати йому товар, обіцяючи зарахування коштів на рахунок продавця, – вже не така популярна, однак і з нею зіткнулися 7% користувачів.

Після фішингових атак шахраїв у 2021 під час онлайн-шопінгу 14% жертв втратили свої кошти. У переважній більшості випадків – 83% – сторонні посилання на шкідливі сайти надходили у месенджери. Ще 6% жертв отримали фішингове посилання через SMS, а от через пошту шахраї практично не атакують українців – таких спроб зафіксовано лише 2%.

У порівнянні з минулорічним опитуванням у 2020 році, то знизилася частка українців, які звернуться до поліції та Служби підтримки ресурсу у випадку шахрайства. В онлайн-сервісі додали, що найкращий захист від шахраїв – це уважність користувачів та  знання базових правил безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів