Поділитись:

Щоб не смерділо: у Луцьку закуплять сушарку для мулу на очисні споруди (відео)

Четвер, 26 серпня 2021, 15:56
Щоб не смерділо: у Луцьку закуплять сушарку для мулу на очисні споруди (відео)

Для КП «Луцькводоканал» закуплять спеціальне технічне обладнання, яке повинне запобігати поширенню неприємного запаху з очисних споруд.

Про це йшлося під час чергової сесії Луцької міської ради 26 серпня.

Як повідомив директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, основне навантаження на очисні споруди створює мул. Очищення мулових карт триває, саме це є джерелом поширення неприємних запахів у Луцьку. За словами Віктора Гуменюка, для повної очистки мулових карт необхідно два роки.  

«У минулому році ми запросили провідного виробника для можливості адаптації мультишнекового дегідратора. Це на сьогодні найсучасніша технологія зневоднення. Він пройшов успішне випробування на наших очисних спорудах. Нам вдалося виконати той функціонал, який покладається на цей пристрій. Фактично, стічна вода була одномоментно віджата і від неї відокремлений цей мул», – розповів Віктор Гуменюк.

Як зазначив директор «Луцькводоканалу», цей пристрій – це, фактично, мобільний цех зневоднення. Відтак його швидко вдасться адаптувати до очисних споруд. Для цього не потрібне виготовлення технічних документів, оцінки впливу на довкілля тощо. Вартість цього пристрою складає 14,6 мільйона гривень. Ця технологія розрахована на потужність очисних споруд КП  «Луцькводоканал».

«Ми вирішили піти шляхом фінансового лізингу. Це дозволить нам швидко отримати пристрій та виконувати ті функції, які необхідно виконувати на очисних спорудах», –– додав Віктор Гуменюк.

Разом з тим кошти, які закладалися для будівництва цеху зневоднення, можна буде використати для інших робіт на очисних спорудах. Також Віктор Гуменюк наголосив, що тендер на закупівлю дегідратора вже оголошений, пристрій планують встановити на початку 2022 року. Директор КП  «Луцькводоканал» також додав, що у разі встановлення цього обладнання викиди шкідливих речовин у атмосферне повітря з очисних споруд значно скоротяться. 

Міський голова Луцька Ігор Поліщук нагадав, що він неодноразово наголошував, що причиною поширення неприємного запаху у місті є вивезення колосальної кількості мулу із очисних споруд. 

«Вісім тисяч тонн мулу вивезено за два тижні у липні. Це колосальна кількість. Уявіть, скільки це автомобілів і що відбувалося на очисних спорудах. Чому цей мул не вивозився десятками років – у нас на сьогодні немає такої інформації. Але ми повинні працювати з тим станом справ, який зараз є», – наголосив Ігор Поліщук. 

Також міський голова додав, що після проведення очистки мулових карт кількість скарг на поширення неприємних запахів у Луцьку скоротислася у сотню разів. Якщо раніше протягом дня могло надійти 30-40 скарг, то впродовж останнього місяця фіксувалася одна така скарга за 2-3 дні. Ігор Поліщук зазначив, що біологічні речовини, які почали використовувати на очисних спорудах, довели свою ефективність і значно знизили поширення неприємного запаху. 

Міський голова уточнив, що мобільний дегідратор буде використовуватися, допоки триває реконструація очисних споруд. Адже це складний інфраструктурний проєкт, який триватиме декілька років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 квітня 2024
10 квітня 2024
10:10
24 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
14 лютого 2024
06 лютого 2024
11:49
01 лютого 2024
31 січня 2024