Поділитись:

Вимагали гроші і шантажували «свого»: на Волині посадили двох поліцейських (фото)

Субота, 21 серпня 2021, 16:45

Колишнього виконувача обов’язків начальника управління внутрішньої безпеки Національної поліції у Волинській області Руслана Макогончука і старшого оперуповноваженого цього ж управління Олександра Шостака покарали за вимагання хабаря і шантаж поліціянта.

Про це пише Марія Смик для Центру журналістських розслідувань "Сила правди".

Обидва чоловіки отримали по п’ять років за ґратами з конфіскацією майна та заборону обіймати посади в правоохоронних органах на три роки.

Такий вирок винесла суддя Луцького міськрайонного суду Олеся Калькова 5 серпня 2021 року. 

11 липня 2018 року відбулося затримання на вулиці Львівській у Луцьку. Машини поліціянтів заблокували автівку чоловіка, бічне скло в ній вибили. Слідчі дії тривали понад три години, а в автівці зрештою знайшли 3 000 доларів.

Згодом стало відомо, що затримали Руслана Макогончука – на той час виконувача обов’язків начальника Волинського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Як встановило слідство, у червні того ж року від оперуповноваженого того ж управління Олександра Шостака посадовцеві стало відомо, що один із оперуповноважених сектору кримінальної поліції Старовижівського відділення поліції займається незаконною торгівлею транспортними засобами і, ймовірно, неправомірною зміною ідентифікаційних номерів автівок. Разом чоловіки вирішили заробити на цьому, тож Олександр Шостак склав план, як це зробити.

Службовці вирішили буцімто придбати автівку, зібрати докази, що оперуповноважений дійсно цим займається, а тоді почати вимагати у нього гроші за мовчання. На роль покупця правоохоронці взяли іншого чоловіка, який спершу не знав про справжні наміри Макогончука і Шостака.

Отож, у червні 2018-го Шостак на службовому авто завіз чоловіка до Старої Вижівки, де той зустрівся із місцевим оперуповноваженим, оглянув автівку Renault Kangoo, оголошення про яку той розмістив на сайті з продажу авто AutoRia. За кілька тижнів Макогончук і Шостак надіслали лист до начальника поліціянта, якого зібрались шантажувати, викликавши його таким чином до управління внутрішньої безпеки під приводом допиту щодо однієї зі справ.

Тоді посадовці сказали своєму підставному покупцеві, що після допиту поліціянта він має повідомити йому про компромат і запропонувати оперуповноваженому за 3 000 доларів залагодити справу.

Чоловік погодився, проте заодно повідомив про таку пропозицію правоохоронцям.

«Після допиту, коли оперуповноважений виходив з управління внутрішньої безпеки, до нього підійшов чоловік і сказав, що у нього в управлінні проблеми і він може допомогти, при цьому дав свій номер телефону, сказав, щоб набрати до нього з другого номеру телефону і він допоможе, однак він відповів чоловіку, що в нього в управлінні немає ніяких проблем, прийшов додому та викинув даний номер телефону», — розповів у суді старовижівський поліціянт. До слова, згодом він свою причетність до торгівлі автівками заперечив і сказав, що цим займається його батько.

10 липня Макогончук та Шостак зустрілися зі своїм підставним покупцем, щоб ще раз спонукати його зв’язатися зі старовижівським поліціянтом і наполегливо виманити у нього 3 000 доларів за непритягнення до відповідальності. Для цього Макогончук дав йому телефон з нульовим ІМЕІ і сказав купити нову SIM-карту, з якої і телефонувати до поліціянта. Виконувач обов’язків начальника Волинського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України навіть проінструктував чоловіка що конкретно потрібно говорити.

Наступного дня, 11 липня, "помічник" Макогончука і Шостака отримав від правоохоронців мічені гроші й передав їх Макогончуку в автівці Volvo. При цьому з отриманої суми він відрахував 500 доларів підставному покупцю за його роботу. Тоді ж посадовця і затримали.

Руслан Макогончук і Олександр Шостак у суді провину не визнали і назвали всі ці події провокацією, а справу – сфабрикованою. Однак суд критично поставився до таких тверджень підсудних та їхнього захисника-адвоката Миколи Сорокопуда. 5 серпня 2021 року суддя Олеся Калькова винесла вирок і засудила обох зловмисників в погонах до 5 років позбавлення волі, конфіскації всього майна та заборонила обіймати їм посади в правоохоронних органах на три роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такий спійманий хабарник і що в його декларації

Кожен із засуджених також має сплатити по тисячі гривень за експертизу документів.

Вилучені мобільні телефони, 3000 доларів, відеореєстратор, диктофон, ноутбук, які знайшли у зловмисників, мають конфіскувати в дохід держави, а автомобіль, на якому затримали Макогончука, – повернути власнику. Водночас суддя зняла арешт із будинку на 358 кв. м у с Зміїнець під Луцьком, який належить Руслану Макогончуку і був арештований ще в липні 2018-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
20 лютого 2024
05 лютого 2024
17 січня 2024
11 січня 2024
07 грудня 2023
28 листопада 2023
27 листопада 2023
23 листопада 2023