Поділитись:

Шанс врятувати планету. Чим Луцьк випереджає Київ

Четвер, 19 серпня 2021, 11:57
Шанс врятувати планету. Чим Луцьк випереджає Київ

Новини останніх тижнів щодо всієї ситуації з газом залишають бажати кращого. Адже з одного боку США та Німеччина домовляються з Росією про Северный поток 2, рекомендуючи Україні в цій угоді відмовчатися, а в інший день – стається масштабний вибух газу в багатоквартирному будинку Одеси, від якого постраждало чимало людей. 

З'являється логічне запитання: то що, якщо не газ? Адже ми всі так звикли до саме такого порядку теплозабезпечення, при цьому тепер остерігаючись його. Але варіанти є, й чимало. 

Серед найдоступнішої історії – кондиціонери, це зручно, оперативно, легко регульовано під кожен день і кожну температуру. Але часом, знаєте, трохи страшно зазирати в рахунки комуналки після кількох холодних місяців осені-зими-весни. Такий варіант може бути прийнятним для якоїсь теплої Іспанії, але в Україні – лише як додаткова історія до основного джерела опалення. До цієї ж категорії віднесемо й опалювальні системи на основі еко-панелей, що конвертують тепло з сонячного проміння. 

Зашаються два найбільш прийнятні варіанти – котли та теплові насоси. Однак твердопаливні котли ставлять людей у залежність від деревини, котра є паливом, а це максимально не екологічно, враховуючи й без того великі проблеми з вирубуванням лісів, а до того ж незручно, адже в такі котли треба 2-3 рази на день докладати паливо. От і лишилися теплові насоси.

Ця система опалення працює, збираючи тепло з повітря, грунту чи води, котрі зберігають його абсолютно завжди, та переносять це тепло в приміщення. І хоча ця схема наразі приваблює в більшості тільки приватні сектори, теплові насоси починають впроваджуватися й у великих комплексах. Наприклад, першим українським забудовником, котрий поставив на опалення з теплових насосів не просто будинок, а цілий комплекс є “Сімейна Фортеця”, котра за прикладом скандинавських колег будує з такою системою житловий комплекс «От Кутюр» і житловий район «Гордість». Досвід цього забудовника показує, що опалювати будинки без використання газу можливо, ба навіть значно безпечніше та вигідніше. 

Тож поки Северный поток 2 зводиться, у нас є трохи часу, щоб переглянути свої погляди на опалювальні системи України та вийти нарешті із газової залежності від Росії.

Надрукувати
мітки:
коментарів