Поділитись:

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

Середа, 18 серпня 2021, 16:32
В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

При голові Волинської обласної держадміністрації відбулася координаційна нарада щодо діяльності приватних пилорам та руху деревини в області.

Про це повідомила пресслужба Волинського ОУЛМГ на сайті управління.

Провів робочу зустріч голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко. Присутні – керівники силових та контролюючих структур Волині. Не просто обговорення, а напрацювання конкретних рішень з чіткими протокольними дорученнями, завданнями щодо кожного напрямку та звітом про зроблене – тон наради був більш ні конкретним.

«Усі незаконні пилорами повинні закритися або легалізувати свою діяльність» – таку чітку позицію озвучив голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

«До активної роботи з виявлення та ліквідації незаконних пилорам прошу долучитися усі профільні структури. Уже перші результати вашої роботи повинні бути за тиждень, – наголосив Юрій Погуляйко. – Власники незаконних лісопереробних підприємств повинні або згорнути свою діяльність, або її легалізувати, сплачувати податки та давати людям нові робочі місця. Від цього виграють усі».

Таку ж позицію голова облдержадміністрації висловив щодо організацї процесу руху деревини та пиломатеріалів в області.

При Волинській обласній державній адміністрації працює робоча група з легалізації роботи лісопильних об’єктів та ліквідації нелегального обігу деревини на території області. У зв’язку із кадровими змінами та за рішенням очільника ОДА новим керівником робочої групи став перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко.

Найбільше уваги учасники наради приділили проблемним питанням функціонування лісопереробної галузі у Камінь-Каширському районі.

Про ситуацію доповіла голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Ольга Ващук.

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

Зокрема розповіла, що ситуація з діяльністю приватних пилорам в районі завжди була на особливому контролі влади, поліції та лісівників. Посадовиця зазначила, що в районі працює профільна робоча комісія. З початку цього року проведено 33 рейдових перевірки, в ході яких обстежено 121 об’єкт. 33 об’єкти здійснюють діяльність для власних потреб, 65 зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, 11 суб’єктів зареєстрували свою діяльність після перевірок, іншим об’єктам надіслано рекомендаційні листи з пропозиціями вивести свою діяльність у законне русло. До Єдиного реєстру досудових розслідувань занесено 26 повідомлень про незаконні рубки лісу.

«У 2021 році здійснено рейди на територію Сошичненської громади, зокрема, у село Стовбихівка, де було виявлено 15 суб’єктів господарювання, які не оформили належним чином свою діяльність. З них 10 працюють законно, з 5 проводимо відповідну роботу, – розповіла Ольга Ващук. – Робоча комісія щотижня здійснює рейдові перевірки населених пунктів. Тісно співпрацюємо із правоохоронними органами, податковою та лісгоспами».

Про це інформує Волинська ОДА.

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

Доповів під час наради начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.

«Нелегальний обіг деревини буде існувати до того часу, доки на неї буде збут», – наголосив головний лісівник області».

За словами Олександра Кватирка, лісівники цю проблему самостійно не вирішать. Відтак закликають до співпраці представників місцевої влади, зокрема, керівників територіальних громад та старост.

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

«Обласне управління не є єдиним лісокористувачем на Волині.  Крім нас, ще 16 лісокористувачів ведуть господарювання.

За наявною у нас інформацією, в області сьогодні діє 1 104 приватні пилорами та деревообробні цехи.  

Працівники лісової охорони серед обов’язків, які ми визначили додатково, мають фіксувати діяльність та порушення з боку приватних лісопилень, повідомляти керівництво та правоохоронні органи про появу та наявність у них деревини підозрілого походження.

Маємо співпрацю в цьому питанні з правоохоронцями.

Кількість виявлених лісовою охороною самовільних порубок за 7 місяців 2021 року становить 373 випадки на загальну суму завданих збитків 4 млн 6 тис. грн. Добровільно відшкодовано 781 тис. грн.

Лісівники самостійно цю проблему не вирішать. Маємо тут цілий комплекс питань – від соціальних до особливостей роботи судової системи.  Переважна кількість затриманої деревини повертається лісопорушникам, а автомобілі покидають штрафмайданчики, – йдеться у доповіді Олександра Кватирка. – Ще одна частина проблеми – систематичні порушення екологічного законодавства.

Осмілюсь звернути увагу присутніх на той факт, що екологічне законодавство в області порушують не лише лісгоспи. Хочу підняти тему поводження з відходами від деревообробки та наявність дозволів на викиди не лише пилорам та деревообробних цехів, а й устаткування для виготовлення деревного вугілля.

Вважаю, перевірка приватних деревообробників на наявність дозволів дасть не менший ефект, ніж перевірка на предмет легалізації праці. 

Статистику пилорам має вести місцева влада в координації з фіскальними органами та підрозділами лісової охорони. Тоді можемо сподіватися на якийсь ефект».

У цьому напрямку Олександр Кватирко озвучив ще одну важливу проблему: «Нелегальна деревина має кілька шляхів походження. На сьогодні це – масштабні порубки у самосійних лісах, які, знову ж таки, в зоні діяльності територіальних громад.

Поки готуємося реалізовувати програму Президента з масштабного заліснення України, розкорчовуються і везуться на пилорами самосіви.  Цю проблему також маємо вирішувати спільно – з органами місцевого самоврядування, працівниками Держекоінспекції.

Недобросовісні деревообробники користуються ще однією прогалиною в законодавстві: електронному обліку підлягає лише круглий необроблений ліс. На готову пилопродукцію ця вимога не поширюється. Тому ще одним спільним  завданням для всіх нас має стати ретельне відстеження руху пилопродукції в області».

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

Також головний лісівник області поінформував, які заходи проводять з метою вдосконалення роботи. А це:

  • Підвищення кваліфікації працівників підпорядкованих підприємств через постійне навчання та тренувальні збори. 
  • Підготовка та проведення спільних заходів за участю представників органів виконавчої влади області. В нас сьогодні більше точок дотику не лише з працівниками поліції, а й з екологами, працівниками прокуратури, громадськими активістами. 
  • Тривають погоджені патрулювання працівників національної поліції з працівниками державної лісової охорони на автошляхах та лісових масивах області.
  • Ведеться постійна робота зі створення фізичних обмежень (встановлюємо шлагбауми та перекопуємо лісові шляхи) у місцях з високою ймовірністю скоєння незаконних рубок.
  • Встановлено близько 400 засобів відеофіксації в лісових масивах області. Можемо бачити не лише, як прогулюються олені, а й лісопорушників.
  • Активно висвітлюють в засобах масової інформації факти лісопорушень.                   

Крім того, постійно підсилюється лісова охорона.

«Створені ще в 2016 році 20 груп оперативного реагування повністю екіпіровані, забезпечені транспортом. Цього року придбано понад 100 бодікамер, планується закупівля 35 нових позашляховиків, засобів спостереження – понад 100, засобів захисту – 20 комплектів та іншого необхідного спорядження. Змушені були це зробити, бо лісопорушники часто були краще технічно озброєні, ніж лісова охорона», – зазначив Олександр Кватирко.

Щодо внутрішніх проблем галузі, начальник управління наголосив: «Не знімаю ні з себе, ні з колективу жодної відповідальності. Декілька років підряд займаємося розслідуваннями і передаємо до суду матеріали щодо працівників лісової охорони. Переконаний, проблема з особовим складом є пріоритетною для кожного з присутніх тут керівників».

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

Підсумовуючи зустріч, голова облдержадміністрації наголосив, що протидія злочинам у лісовій сфері повинна бути пріоритетною у роботі контролюючих та правоохоронних органів.

«Всі, хто займається будь-якою незаконною діяльністю повинні зрозуміти – при виявленні фактів правопорушень відповідь органів державної влади буде кардинальною, – наголосив Юрій Погуляйко.

Підсумком наради стало напрацювання чітких протокольних доручень кожній зі структур області.

В ОДА обговорили приватні пилорами та рух деревини на Волині (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів