Поділитись:

Волинь на Паралімпіаді представлятимуть п'ять спортсменів: що про них відомо

Середа, 18 серпня 2021, 13:20

Літні Паралімпійські Ігри 2020 стартують 24 серпня у Токіо (Японія) та триватимуть до 5 вересня.

На Іграх виступлять п’ятеро волинян, розповів «Суспільному» начальник Волинського центру з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук.

Учасники з Волині представлятимуть Україну у чотирьох видах спорту. Загалом до національної паралімпійської збірної України входить 143 спортсмени. Суспільне зібрало інформацію про кожного з волинських паралімпійців.

Сергій Ємельянов – параканое

Заслужений майстер спорту України, член національної збірної команди України з параканое серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Спортсмен народився 28 травня 1993 року в місті Кременчук Полтавської області. З 2018 року Сергій виступає у складі збірної команди Волинської області. Для Сергія Паралімпіада у Токіо буде другою. Він вже брав участь в Іграх у 2016 році у Ріо-де-Жанейро, тоді веслувальник завоював золото.

У 2017 році спортсмен став чемпіоном світу та Європи, переможцем кубка світу. Виступаючи за Волинську область Сергій став дворазовим чемпіоном світу, триразовим чемпіоном Європи та триразовим переможцем кубка світу. Спортсмен є багаторазовим чемпіоном України. Тренує веслувальника В’ячеслав Загреба.

Станіслав Самолюк – академічне веслування

Майстер спорту України міжнародного класу, член національної збірної команди України з академічного веслування серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Станіслав народився 18 грудня 2001 року в місті Ковель Волинської області. Спортсмен починав свою кар’єру з легкої атлетики у віці 12 років. Академічним веслуванням Станіслав займається з 2018 року.

Спортсмен є срібним та бронзовим призером чемпіонату Європи з веслування, переможцем кубка світу у четвірці розпашній (мікс) на дистанції 2 000 м, неодноразовим чемпіоном України. Тренує веслувальника В’ячеслав Загреба.

Марина Мажула – параканое

Заслужений майстер спорту України, член національної збірної команди України з параканое серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Спортсменка народилася 24 квітня 1983 року в місті Миколаїв. З 2018 року є почесною громадянкою Ратнівського району. Марина Мажула у спорті з 2011 року. Свій шлях у параканое почала у 2017 році. Змагається у байдарці-одиночці на дистанції 200 м.

За чотири роки кар’єри у параканое спортсменка стала учасницею трьох чемпіонатів світу, чотирьох чемпіонатів Європи, трьох кубків світу, дворазовою чемпіонкою світу і Європи, дворазовою переможницею кубка світу та чотириразовою чемпіонкою України. Тренує веслувальницю В’ячеслав Загреба.

Юрій Бабинець – пауерліфтинг

Майстер спорту України міжнародного класу, член національної збірної команди України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Спортсмен народився 17 липня 1995 року в місті Ромни Сумської області. Юрій займається пауерліфтингом з 2012 року. Свого часу спортсмен виступав за Харківську область. На Паралімпіаді-2020 представлятиме Волинську область.

Місце на Паралімпіаді Юрій Бабинець виборов на Кубку світу з пауерліфтингу у Великобританії, тоді він завоював срібну та бронзову медалі. Тренує спортсмена ковельчанин Валерій Дружинович.

Ярослав Окапінський – легка атлетика

Майстер спорту міжнародного класу, член національної збірної команди України з легкої атлетики серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату.

Спортсмен народився 6 липня 1999 року в селі Муравище Ківерцівського району (нині Луцький район). Ярослав Окапінський – перший паралімпієць, який представляє Волинь у легкій атлетиці. Спортсмен змагатиметься у бігу на дистанціях 200-400 метрів.

Легкою атлетикою Ярослав займається шість років. Спортсмен – п’ятиразовий чемпіон України з бігу на дистанції 200 м та чотириразовий чемпіон з бігу на дистанції 400 м.

Найкращий результат волинянин показав на чемпіонаті світу у 2019 році – тоді він посів шосте місце на дистанції 400 м. Тренує легкоатлета Андрій Рожок.

Від України на Паралімпіаду-2020 поїде 143 спортсмени. Найбільша кількість українських паралімпійців виступатиме у плаванні - 40 спортсменів. Також велика частка змагатиметься у легкій атлетиці – 32.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів