Поділитись:

Вчені виявили бактерії, здатні розкладати розливи нафти і мазуту

Вівторок, 17 серпня 2021, 06:22
Вчені виявили бактерії, здатні розкладати розливи нафти і мазуту

На побережжі канадського арктичного півострова Лабрадор вчені-дослідники з Університету Калгарі виявили кілька видів бактерій, які здатні розкладати сиру нафту, мазут і дизельне пальне.

Про це повідомляється в результатах дослідження, опублікованих у журналі Американського мікробіологічного товариства (ASM) Applied and Environmental Microbiology. 

Зазначається, що розливи нафти в морському середовищі біля узбережжя Лабрадору стають дедалі ймовірнішими через зростання видобутку нафти та збільшення судноплавства в регіоні.

Тож дослідники звернули увагу на незвично високий потенціал деяких видів мікроорганізмів у сфері переробки вуглеводів.

Коли в ДНК відразу кількох різних бактерій виявилися послідовності, що кодують характерні білки, вчені вирішили посадити їх в умови з високим вмістом нафтопродуктів.

У підсумку виявилося, що 5 різних бактерій (Paraperlucidibaca, Cycloclasticus, Oleispira, Thalassolituus і Zhongshania) здатні виживати в дуже сильно забрудненій воді.

Завдяки цим бактеріям процес розкладання дизельного пального і сирої нафти значно прискорювався. Крім цього, температура води була максимально наближена до реальної температури вод Арктики, близько 4 градусів Цельсія.

Однак ці види бактерій вчені поки що не можуть на 100% рекомендувати для використання під час усунення забруднень води, адже їх потрібно вивчити краще.

Канадські науковці підкреслюють, що відкриття таких унікальних мікроорганізмів є гарним початком для подальших досліджень: якщо вдасться знайти більш живучі види бактерій, що можуть розкладати нафту, мазут і дизель, то їх можна буде широко застосувати для очищення забруднених вод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
05 березня 2024