Поділитись:

У Торчині фірма з історії про скандальний полігон будуватиме очисні споруди

П'ятниця, 13 серпня 2021, 17:46

Рівненська фірма «Комфорт-Еко», яка будувала сміттєвий полігон у Володимирі-Волинському, виграла тендер на будівництво очисних споруд у селищі Торчин у Луцькому районі.

Про це інформує «Сила правди».

Обійдеться будівництво у 18 мільйонів 146 тисяч 950 гривень. Левова частина цих коштів має надійти з державного фонду регіонального розвитку. Відповідний договір із переможцем відкритих торгів на Prozorro 6-го серпня уклало виробниче управління житлово-комунального господарства Торчину.

Сьогодні лише близько 200 мешканців смт Торчин мають доступ до каналізації. Крім того, послугами водовідведення користується КНП «Торчинська районна лікарня», Торчинський професійний ліцей, ОЗЗСО «Торчинський ліцей». В майбутньому в селищі планують під'єднати до системи центрального водовідведення спортивний комплекс, дитячий садок, ПрАТ «Волиньхолдинг» та 245 будинків (близько 1000 мешканців), а також стоки від домогосподарств, які користуються вигрібними ямами.

Наразі стоки зливаються у спеціальний резервуар та вивозяться працівниками ВУЖКГ смт Торчин на очисні споруди Луцькводоканалу. Це економічно не вигідно. Крім того, ВУЖКГ не має можливості надавати такі послуги жителям громади. Тому мешканці або скидають стоки у місцеву річку Серна, або забруднюють ними ґрунтові води. Внаслідок цього у питній воді спостерігається підвищений вміст аміаку.

Проблема виникла тому, що на початку 2000-х років місцеві очисні споруди закрили на реконструкцію та до цього часу не ввели в експлуатацію. Сьогодні проводити реконструкцію старих очисних споруд не доцільно, адже приміщення практично зруйновані, мають низьку потужність очистки стоків та застарілі технології.

Нові очисні споруди мають побудувати до кінця 2022-го року. Згідно з технічною специфікацією, фірма-переможець виконає всі етапи будівництва, починаючи із планування площ, розроблення ґрунту і закінчуючи встановленням огорож навколо готових споруд і озелененням території.

Участь у тендері взяли три фірми. Луцьке ТОВ «Луцькспецбуд», яке входить до групи компаній Віктора Чорнухи та «Луцьксантехмонтажу №536», зробило найдорожчу цінову пропозицію — 18,147 мільйона гривень. Переможець тендеру – фірма «Комфорт-Еко», яка належить рівнянам Віктору та Аллі Омельчукам, – зголосилась виконати роботи всього на 50 гривень дешевше, ніж вищезгадана компанія — за 18 мільйонів 146 тисяч 950 гривень. Найдешевшу цінову пропозицію зробило ТОВ «СК-РЕМБУДРЕСТАВРАЦІЯ» тернопільчанина Павла Суслова — 16 мільйонів 775 тисяч 140 гривень. Але їхню пропозицію тендерний комітет відхилив через ненадання обов'язкового сертифіката відповідності на установку біологічної очистки та паспорту якості/відповідності установки.

Тож тендер виграла вже відома волинянам через скандал з володимир-волинським сміттєзвалищем компанія «Комфорт-Еко». «Сила правди» розповідала у своєму розслідуванні, що компанія почала роботи ще навесні 2018-го, до кінця року освоївши половину бюджету. У своїх актах виконаних робіт фірма вказала, що об’єкт мало не готовий до здачі в експлуатацію, але насправді за майже десять місяців від початку робіт підрядники лише викопали котлован, придбали плівку і бульдозер. Останній володимирському комунальному підприємству продали за завищеними цінами.

За цими фактами правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

На початку 2020-го будівництво полігону завершили, однак Держархбудінспекція не прийняла його в експлуатацію. Тим часом директору комунального підприємства «Полігон» Олександру Козичку оголосили підозру в кримінальному провадженні, однак йому не судилося дочекатися суду. 7 серпня 2020-го посадовець помер.

Восени 2020-го громадський активіст Тарас Сватко оприлюднив аудіозаписи розмов покійного Олександра Козичка з різними посадовцями, в тому числі і з Волинської облдержадміністрації. На них чути, як директора комунального підприємства схиляли заплатити підрядникам за невиконані роботи. У другій та третій частині плівок чути про махінації на будівництві полігону та скільки грошей відмили на масштабному проєкті.

На початку 2021-го року стало відомо, що правоохоронці розслідують ще одне провадження пов’язане з будівництвом сміттєвого полігону для Володимира-Волинського. Підрядників підозрюють у привласненні коштів комунального підприємства. А навесні новий міський голова Володимира-Волинського Ігор Пальонка заявив, що новий сміттєвий полігон введуть в експлуатацію до кінця 2021 року, а з фірмою «Комфорт-Еко» будуть судитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 вересня 2023
30 серпня 2023
09 серпня 2023
18 липня 2023
28 червня 2023
13 травня 2023
30 вересня 2022
31 серпня 2022
19:30
20 липня 2022
06 липня 2022