Поділитись:

Здерли асфальт: у Луцьку – конфлікт між євреями і «динамівцями» (відео)

П'ятниця, 13 серпня 2021, 09:02

У Луцьку євреї звинувачують представників спортшколи “Динамо” у самоуправстві, нібито, вони руйнують пам’ятку архітектури національного значення та територію навколо неї. Другі ж кажуть, що не розуміють претензій, бо хочуть як краще.

У ситуації розбиралася журналістка 12 каналу Анастасія Качина.

У Луцьку євреї звинувачують представників спортшколи “Динамо” у самоуправстві. Запевняють, що спортсмени нібито руйнують синагогу та територію навколо неї. Нагадаємо, що приміщення колишньої синагоги у Луцьку передали у постійне безоплатне користування для потреб релігійної організації “Іудейська релігійна громада Ха Ба Д-Любавічі”. А спортсменів, які там займалися, виселили у добудоване приміщення в дворі синагоги. Вони одразу ж взялися наводити там лад – звозять на купу щойно вирваний старезний асфальт, збираються поміняти старі трухляві вікна та утеплювати фасад.

“Зараз на черзі йде процес вкладання бруківки, тому що ми хочемо поліпшити умови. Аби діти ходили до спортзалу не калюжами. Хочемо викласти вхід в спорткомплекс бруківкою, зробити нормальний водовідвід, аби дощова вода не підтоплювала”, – розповідає співзасновник ДЮСШ “Динамо-Прайд” Олександр Кулаков.

Через роботи зчинила ґвалт іудейська громада, яка є балансоутримувачем синагоги. Кажуть: хлопці зайнялися самоуправством, а земля, з якої здерли асфальт, – територія пам’ятки національного значення.

Членкиня ортодоксальної єврейської громади Луцька Ханна Матусовська каже: представники спортшколи мали б погодити капремонт у Мінкультури України:

“Це не сільський клуб, це не якась сільська хата, це пам’ятка архітектури і будівництва. В останньому акті технічного стану написано, що територія пам’ятки підпорядкована – заасфальтована. Тобто, навіть асфальт входить в перелік того, що має бути. Його не можна просто так комусь і забрати”.

Про те, що на території пам’ятки зриватимуть асфальт, каже Ханна Матусовська, їх ніхто не попереджав. Аби припинити ці незаконні, на думку євреїв, дії – викликали поліцію. Правоохоронці були, ситуацію оцінили, криміналу у діях спортсменів не знайшли, але обіцяли приїхати ще.

“Нас поставили до відома, що прийде дільничний і будуть розбиратися. Але, як нас завірили, криміналу ніякого в тому не буде. Я думаю, що прийдуть деякі організації, перевірять нашу документацію. У нас все в порядку”, – запевняє Олександр Кулаков.

У Луцькраді кажуть: “динамівці” дійсно не мали права розпочинати роботи без погоджень. Втім, асфальт вже здертий, не вкладати ж його назад.

“Це таке питання, яке, як на мій погляд, не має перспектив вирішення законом. Тому що воно – надто дрібне. І все одно прохід той, він якось мусить бути. Тут просто треба чисто по-людськи сісти між двома власниками домовитися, як вони будуть це використовувати і в який спосіб між собою погоджувати. А питання формальних дозволів, воно вже лежить на другому місці”, – каже начальник відділу охорони культурної спадщини Олександр Котис.

Дрібне порушення чи ні, кажуть євреї, значення не має. Закон є закон і його слід дотримуватись. Тож через здертий асфальт і, на їх думку самоуправство сусідів-спортсменів, звертатимуться до суду.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
19:30
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024