Поділитись:

На Волині зафіксували смерть від зооінфекції

Четвер, 29 вересня 2016, 08:48

На Волині вперше за 2 десятиліття зафіксували смерть від зооінфекції лептоспірозу, або хвороби Вейля.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

За словами інфекціоністів, небезпечні недуги, які розносять гризуни і кліщі, зокрема, туляремія, лептоспіроз, хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт, тепер не рідкість. Захворюваність на них зросла у рази, а у групі ризику опиняється практично кожен.

Лікувати зооінфекції важко, довго і дорого. Перші симптоми цих захворювань часто нагадують звичайну застуду, але швидко руйнують життєво важливі органи.

"Коли людина поступає вже з нирковою недостатністю, печінковою недостатністю, то врятувати її уже дуже важко", –мрозповіла головний інфекціоніст Волинської області Галина Морочковська.

За результатами досліджень біологів, популяція заражених паразитів зростає в геометричній прогресії. Лептоспіроз виявляють у більш ніж половини досліджених гризунів, а серед кліщів чверть – носії хвороб, що вражають центральну нервову систему, – енцефаліту та бореліозу.

"Це означає, що кожен 4 житель Волинської області може ризикувати захворіти", – зазначила лікар-бактеріолог Віра Гаврищук. Запобігти цьому можна було б, якби регулярно винищували комах та гризунів.

"Це – підвали будинків, супермаркети, це – школи і садочки, де є харчування, зерносховища..." – розповіла керівник Волинського лабораторного центру Наталя Янко.

Керівники цих установ і муніципалітети мають наймати дезінсекціоністів та дератизаторів. Утім, цього майже ніхто не робить. А все тому, що немає перевірок. Ліквідовану санепідслужбу, яка контролювала знищення паразитів, замінила Держпродспоживслужба. Але тут визнають – вплинути на ситуацію не дозволяє закон.

"Ми можемо перевіряти тільки школи, садки і лікарні. Все решта, щоб перевірити, ми кожен раз повинні питати дозволу в столиці", – розповіла керівник управління нагляду за санітарним законодавством Людмила Панасюк. Тим часом тільки за останній місяць в області зареєстрували 9 випадків хвороби Лайма, лептоспіроз і вперше за 5 років – туляремію.

Надрукувати
мітки:
коментарів