Поділитись:

Колективний імунітет неможливий: розробник вакцини Oxford-AstraZeneca (відео)

Середа, 11 серпня 2021, 09:42
Колективний імунітет неможливий: розробник вакцини Oxford-AstraZeneca (відео)

Поява і домінування в людській популяції більш заразних варіантів коронавірусу унеможливила мету №1 – досягнення колективного імунітету до SARS-CoV-2. Оскільки дельта-штам продовжує заражати навіть щеплених.

Таку думку в інтерв'ю медіагрупі BBC висловив директор Oxford Vaccine Group Ендрю Поллард, один з творців вакцини Oxford-AstraZeneca.

«Думаю, з цим варіантом вірусу ми опинилися в ситуації, коли колективний імунітет неможливий: він все одно заражає вакцинованих. І у нас немає нічого, що може повністю зупинити його передачу», – сказав він.

Поллард вказав, що це не вірус кору, коли може перехворіти/щепитися 95% населення – і передача вірусу припиниться. За його словами, будь-хто ще не вакцинований або той, хто не перехворів «рано чи пізно цей вірус зустріне».

Професор педіатричних інфекцій та імунітету в Оксфордському університеті вважає, що далі, ймовірно, з'являться ще більше заразні варіанти коронавірусу, які ще ефективніше передаються серед щеплених, і влада з цим нічого не зможе вдіяти.

Виступаючи перед парламентом Британії, він додав, що навіть вакцинація дітей не зупинить передачу вірусу серед людей. Це, вважає вчений, має дати зрозуміти урядам, що програму вакцинації треба формувати не на досягненні колективного імунітету і тому, щоб зупинити поширення того чи іншого штаму. «Не думаю, що ми можемо контролювати це», – уточнив він.

«Потрібно зосередитися на тому, щоб запобігти смертям або потраплянню людей в лікарні. Потрібно думати про те, що можна зробити сьогодні. Наступного тижня помре ще 65 000 осіб. Поставлено вже 4 млрд доз вакцини. Глобальний пріоритет повинен бути у запобіганні смертей. А це означає, що дози мають потрапити до тих, хто їх найбільше потребує», – пояснив Поллард.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів