Поділитись:

Що опустило Україну в конкурентоспроможному рейтингу?

Середа, 28 вересня 2016, 20:31
Що опустило Україну в конкурентоспроможному рейтингу?

Україна знизилася на шість позицій і опинилася на 85 місці у світовому рейтингу конкурентоспроможності, який щороку складає Всесвітній економічний форум.

Про це повідомляють Українські національні новини.

Згідно з даними рейтингу, Україні найбільше заважає розвиватися корупція, політична нестабільність та бюрократія. При цьому Україна покращила показники у якості вищої освіти, ефективності ринку товарів, розвитку фінансового ринку.

Перші в рейтингу Всесвітнього економічного форуму – Швейцарія, Сінгапур, США, Нідерланди та Німеччина. Росія зайняла 43 місце.

Інвестбанкір Сергій Фурза пояснив у facebook, що вплинуло на падіння України в глобальному рейтингу конкурентоспроможності:

"Політична нестабільність. Під цим поняттям всі укладачі рейтингу, так як Жюльверновский Паганель ніколи не виходять з дому, зазвичай записують війну і зміну уряду тощо. Для них Київ - небезпечне місто саме тому, що в країні йде війна. Хоча навіть на Троєщині безпечніше, ніж в деяких районах Парижу. У випадку з Україною ми ніяк не можемо вплинути на війну. Та й для інвесторів вже прекрасно зрозуміло, що конфлікт локалізовано. А політична нестабільність навряд чи є сильним негативом для України, хоч парламент і міг би працювати ефективніше, та й точно не є новиною. У Росії політична стабільність, але це не сильно допомагає бажанням туди інвестувати, враховуючи що ця стабільність генерує останнім часом.

Інфляція. Найсумніше в цих рейтингах - це те, що вони дуже ретроспективні. Українська інфляція є результатом девальвації, була локально високою в 2015 році і вже в цьому повернеться до розумних меж, а в наступному році очікується на здоровому для нашої економіки рівні. Але рейтинг - бездушна скотина. Модель бачить цифру в 46 % і заганяє результат нижче плінтуса.

Обмежений доступ до фінансування. Звичайно, обмежений, коли у вас обмеження Нацбанку. І високі ставки. Але це локальний процес, пов'язаний з контролем над гривнею. І неминуче. Бо якби курс злетів до 50-ти, то нікому б не хотілося вже брати фінансування. До того ж зараз ми бачимо, що поступово всі обмеження знімаються і незабаром перестануть бути актуальними. Так, вартість фінансування для України залишиться високою, але це стандартний рівень для країн-невдах. І коли в 2017-2018 рр. Нацбанк не робитиме подальшу лібералізацію валютного ринку, ось тоді і знадобиться батіг для регулятора. Якщо не стане. Поки ж цей показник не є стійкою характеристикою для економічної моделі в Україні, а є тимчасовим заходом, необхідним для стабілізації ситуації.

У цьому рейтингу ще залишаються такі показники, як корупція та неефективна бюрократія, але в цих напрямках у нас якраз спостерігається поліпшення. Дерегуляція від Міністрества економіки грає в плюс, так само як і створення НАБУ і запуск е-декларування. Те, що про корупцію раніше не говорили, а тепер все кричать, не означає, що її стало більше. Це означає, що раніше всі мовчали і давали хабарі. Визнати проблему - це вже початок її рішення. Точно як і з бюрократією. Так що наявність корупційних бюрократів в Україні ніяк не може сприяти зниженню рейтингу, бо вони, ці самі прокурори і судді, до нас не в 2014 році прилетіли".

Тому експерт переконаний, що у випадку з Україною, де ситуація не стандартна і розвивається, динаміка такого рейтингу абсолютно нічого не показує.

Надрукувати
мітки:
коментарів