Поділитись:

Facebook намагається приховати проблеми з дезінформацією

Четвер, 05 серпня 2021, 05:43
Facebook намагається приховати проблеми з дезінформацією

Адміністрація соціальної мережі Facebook заблокувала особисті сторінки дослідників із компанії Ad Observatory, що вивчали прозорість реклами та поширення дезінформації у соціальній мережі.

Як повідомляє The Verge, представники Facebook пояснив свої дії порушенням правил соцмережі з боку дослідників.

"Facebook заявляє, що група порушила умови свого обслуговування, скомпілювавши призначені для користувача дані без дозволу", – пише видання.

Натомість дослідники стверджують, що їх змушують замовкнути через викриття проблем на платформі Facebook.

Науковці працювали у межах проєкту Ad Observatory Нью-Йоркського університету, створеного для вивчення походження і поширення політичної реклами у Facebook. Група пояснила, що їхньою метою було з'ясувати, хто платить за політичну рекламу та як її просувають у соцмережі. Така робота має важливе значення для розуміння поширення дезінформації в Facebook, оскільки компанія не перевіряє факти, що містяться у політичній рекламі, стверджують вони.

Зокрема, у межах дослідження вдалося з’ясувати, що Facebook не може розкрити, хто сплачує за політичну рекламу, а також, що дезінформація ультраправих користується більшою популярністю, ніж дезінформація із центральних або лівих джерел. Дослідники підкреслюють, що Facebook надає частину цієї інформації добровільно через свою бібліотеку оголошень, але далеко не всю.

Лаура Едельсон, дослідниця з Нью-Йоркського університету, яка брала участь у проєкті чий особистий обліковий запис був заблокований Facebook, переконана, що компанія хоче припинити незалежну перевірку своєї платформи.

"Призупинивши дію наших облікових записів, Facebook фактично припинив всю цю роботу. Facebook також фактично перекрив доступ більш ніж двом десяткам інших дослідників і журналістів, які отримують доступ до даних Facebook через наш проєкт", – заявила вона.

Інші дослідники також вважають, що Facebook посилається на захист особистих даних користувачів соцмережі лише для того, щоб запобігти виявленню проблем у роботі платформи.

"Facebook заявляє, що заборонив дослідників, тому що вони порушили умови обслуговування соціальної мережі, і що плагін Ad Observer "збирав дані про користувачів Facebook, які не встановлювали і не давали згоду на збір даних", – зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
05 березня 2024
03 березня 2024