Завдяки ProZorro Волинь зекономила майже 11 мільйонів гривень

Середа, 28 вересня 2016, 08:50

З 1 серпня 2016 року на Волині активно працюють над впровадженням закупівель через систему ProZorro.

Зокрема, задля раціонального використання бюджетних коштів в області утворено робочу групу щодо вивчення питань використання бюджетних коштів в органах державної влади, – повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Нагадуємо: відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 6 червня 2016 року №258 "Про впровадження електронних закупівель" та доручення голови облдержадміністрації від 22 червня 2016 року усі закупівлі на суму понад 3 тис грн здійснюються бюджетними установами області через систему ProZorro.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Степанцова, здійснення аналізу проведення закупівель робочою групою за липень і серпень цього року дало можливість встановити ряд порушень, серед яких – здійснення закупівель не через систему ProZorro.

"Зокрема у липні місяці бюджетними установами витрачено 11 млн грн бюджетних коштів. Однак робочою групою зафіксовано наявність фінансових витрат, в основі яких лежить завищення закупівельних цін на товари, роботи і послуги в порівняні з їх поточним ринковим рівнем", – відзначив Степанцов.

Також відзначено, що значна частина закупівель проводиться не у виробників, а у посередників, 90 % з яких фізичні особи-підприємці.

Тому на підставі вищевикладеного та враховуючи порушення вимог закону про публічні закупівлі, прозвучали рекомендації вжити дисциплінарних заходів до винних осіб для недопущення в майбутньому перевитрат бюджетних коштів.

"Мені дуже не хотілося, щоби представники органів місцевого самоврядування проігнорували цю інформацію. Поки що ми робимо моніторинг і даємо тільки рекомендації, але озвучення цієї інформації говорить про те, що сьогодні є резерви в місцевих бюджетах, які використовуються не зовсім ефективно. Тому просив би проаналізувати ситуацію на місцях з метою недопущення в подальшому таких випадків", – наголосив голова ОДА Володимир Гунчик.

Другий напрямок роботи робочої групи – порівняння здійснених тендерів через систему ProZorro. Тож варто зазначити, що серпні цього року здійснено 1004 закупівлі, з яких 997 допорогових, економія склала 4,5 млн грн. Станом на 23 вересня 2016 року проведено 903 закупівлі, з них – 872 допорогових, економія склала 3,5 млн грн. Всього вже здійснено 2970 закупівель, з них 2870 – допорогових, і економія склала 10,6 млн грн.

Серед інших областей із впровадження закупівель через систему ProZorro Волинь станом на серпень 2016 року посідає 12-те місце. До слова, у червні місяці область посідала 22-ге місце в рейтингу.