Поділитись:

Нововолинську шахту затоплює, а працівникам не платять зарплату 4 місяці (деталі)

Середа, 04 серпня 2021, 09:20
Нововолинську шахту затоплює, а працівникам не платять зарплату 4 місяці (деталі)

600 працівників шахти "№ 9 Нововолинська" чотири місяці не отримують заробітну плату.

Директор шахти Володимир Юрків розповів Суспільному, що заборгованість від квітня місяця складає понад 34 мільйони гривень.

Мирослава Ясюк працює на шахті №9 машиністкою підйому. Жінка розповідає, що її родина живе у борг, позичає у родичів, а потім віддає.

Мирослава ЯсюкМирослава Ясюк

Директор копальні Володимир Юрків каже: гроші в бюджеті на зарплату є.

“Цей борг погашається асигнуваннями з державного бюджету, які передбачені у нас Програмою з підготовки шахти до ліквідації. Ми очікуємо їхнє надходження після процедури підписання міністерством фінансів”, – розповідає Володимир.

Окрім заборгованості із заробітної плати, шахта боргує понад два мільйони гривень за електроенергію. З 29 липня на копальні відключили електроенергію, гірники у вимушеному простої, працюють лише слюсарі, які відкачують воду, розповідає гірничий диспетчер Василь Чирук. 

“Зараз качається вода з 11.30 до 16:30, коли є напруга, а воду потрібно відкачувати хоча б до 21-ої години, інакше шахту затопить, електроприлади вийдуть за ладу”, – каже він.

За годину на шахті відкачують 120-130 кубів води. Електроенергію використовують лише для відкачки. Усе інше працює в механічному режимі, запевняє начальник техкомплексу Микола Телко.

Дирекція шахти очікує, що гроші за електроенергію надійдуть 9 серпня. Тоді ж очікують і заробітну плату. За вимушений простій гірникам виплатять посадовий оклад без надбавок, каже керівник копальні Володимир Юрків.

Володимир ЮрківВолодимир Юрків

Нагадаємо, раніше у Нововолинську повідомляли, що ситуація на шахті – критична: напруги немає взагалі ні на що. Знеструмлені навіть головний водозабірник і підземні виробки. А без цього здійснювати відкачку води в шахті не можливо. Відтак вже почалося її затоплення.

За словами Юрківа, якщо найближчим часом не відновлять електропостачання – шахту повністю затопить. А це може мати непоправні наслідки, адже, коли шахтні води потраплять у ґрунтові, в регіоні може виникнути екологічна катастрофа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
11 квітня 2024
08 квітня 2024
04 квітня 2024