Поділитись:

За пів року Україна збільшила імпорт молочної продукції на $25 мільйонів

Вівторок, 03 серпня 2021, 23:31

За перші шість місяців 2021 року в Україні вироблено молока на 5,6% менше, ніж за цей же період торік, натомість зростає імпорт молочної продукції.

Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на виступ голови Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровського, під час пресконференції на тему: «Подальший розвиток м'ясо-молочної галузі України визначатиметься ефективністю державної підтримки».

«Якщо говорити про молочну галузь, то можна сказати, що вона знаходиться в глибокій кризі. І статистичні данні за перше півріччя поточного року демонструють, що ця криза лише поглиблюється», - наголосив він.

Таким чином, за перших шість місяців 2021 року вироблено молока на 5,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року, а поголів’я корів в Україні скоротилося до 1,66 млн голів.

Також, на 12% зменшились надходження сировини на переробку, що призвело до помітного зниження виробництва в Україні масла, сирних продуктів та сухого знежиреного молока.

Незважаючи на це, імпорт молочної продукції зріс.

За результатами першого півріччя цього року він сягнув 165 мільйонів доларів, що на 25 мільйонів більше, ніж за цей період минулоріч.

«Рівень державної підтримки, який на сьогодні є, а мова йде про 1,2 млрд грн, не задовольняє потреби розвитку як молочного скотарства, так галузі в цілому», – додав Чагаровський.

За інформацією Держстату, за 2020 рік надходження сирого молока на переробні підприємства України зменшилося на 7,6% порівняно з 2019 роком – до 3,51 млн тонн. Аналогічна тенденція спостерігалася і в 2019 році. Тоді надходження сирого молока на переробні підприємства скоротилося на 9,1% проти 2018 року – до 3,8 млн тонн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів