Поділитись:

В Україні побільшало іномарок

Середа, 28 вересня 2016, 18:56

За перші сім місяців цього року імпорт легкових автомобілів виріс на чверть. Всього за цей період везли 41 тисячу автомобілів на суму 730 мільйонів доларів.

У грошовому вираженні показник вище минулорічного на 68 %, – інформує Новое Время.

Імпорт легкових автомобілів безпосередньо залежить від їх продажу. А вони, за словами, директора офіційного дилерського центру Volkswagen Атлант М Олександра Дмитерчука, зростають: "Вже в липні прожи нашої компанії перевищили показник минулого року".

Директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко нагадує, що минулого року ринок досяг дна. Наразі люди роблять покупки, які вони відклали через військові дії на сході країни.

Липень – не найпоказовіший місяць з точки зору динаміки імпорту, відзначає старший аналітик ІК АРТ Капітал Олексій Андрійченко. За його словами, ще в травні динаміка імпорту з початку року становила +42%, а до липня знизилася до +24%. Все тому що перед введенням в дію закону про акцизи на іномарки з пробігом, сталася затримка імпорту б/у автомобілів. Але вже з серпня він знову почав рости.

"Якщо ж говорити в цілому, чому весь імпорт в цьому році в плюсі? Через відновлення ринку легкових автомобілів з-за перших ознак економічної стабілізації, реального зростання зарплат, відносної стабільності гривні і спокою на сході України", ­– пояснює аналітик.

Експорт машин за сім місяців 2016 року впав майже в два рази – до 99 машин.

Експорту практично немає, так як всі сім місяців працював лише один завод в країні – Єврокар(Skoda), розповідає Андрійченко. І то він постачає автомобілі тільки на внутрішній ринок, так як умовою експорту є локалізація виробництва не менше 51%. "А у них крупновузлове складання, і частка українських деталей нижча", – констатує він.

ЗАЗ експортував машинокомплекти в Єгипет, замість готових автомобілів. Варто зазначити, що за звітний період ЗАЗ виробив лише чотири автомобіля.

Нагадаємо, в 2015 році імпорт легкових автомобілів в Україну знизився незначно, майже на 1 % (до 62 тис. машин), повідомляла галузева асоціація Укравтопром. А обсяги експорту склали – 237 машин (-89% до 2014 року).

В "Арт Капітал" прогнозують, що за підсумками року імпорт легкових автомобілів в країні має вийти приблизно на 90 тис. одиниць. Це десь +43% до минулого року. З яких третя частина припадатиме на іномарки з пробігом.

Дмитерчук розповідає, що на початку року експортери планували, що ринок буде рости на рівні 10-15%. Ми ж планували, що продажі автомобілів зростуть приблизно в півтора рази. І вже сьогодні ми маємо всі шанси, щоб до кінця року вийти на цю цифру.

Назаренко додає, що до кінця року буде багато корпоративних продажів у агропідприємств. Із його слів, на прибуткових підприємствах є вихід, або заплатити податки на прибуток, або оновити свій автопарк і це буде списано на витрати. "Чому б не скористатися легально оновленням автопарку?" – говорить він.

Надрукувати
мітки:
коментарів