Поділитись:

Не така вже й чорна: за чорною дірою вперше зафіксували світло

Субота, 31 липня 2021, 03:25

Вчені під час спостереження за рентгенівськими променями, котрі викидає у Всесвіт надмасивна чорна діра, зауважили дивні спалахи: вони виявилися відображеннями зі зворотного боку діри.

Про це сповіщає Укрінформ, посилаючись на науковий журнал Nature.

Крім цього, телескопи зафіксували додаткові, менш яскраві різнокольорові спалахи.

"Будь-яке світло, яке потрапить у чорну діру, не виходить з неї, тому ми не можемо бачити те, що знаходиться позаду чорної діри. Причина, за якою ми не можемо це бачити, полягає в тому, що чорна діра викривляє простір, відхиляє світло і закручує навколо себе магнітні поля", – кажуть астрономи.

Дослідження було спрямоване на вивчення корони, яку мають деякі чорні діри. Зазначається, що «матеріал, що патрапляє до надмасивної чорної діри, живить найяскравіші безперервні джерела світла у Всесвіті і водночас утворює корону рентгенівського світла навколо чорної діри».

"П'ятдесят років тому, коли астрофізики почали міркувати про те, як магнітне поле може вести себе поблизу чорної діри, вони й гадки не мали, що одного разу у нас з'являться методи, що дозволяють спостерігати це безпосередньо і побачити загальну теорію відносності Ейнштейна в дії", – пишуть дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів