Поділитись:

У Луцьку створять центр для безхатченків, але скільки їх в місті - невідомо

Четвер, 29 липня 2021, 18:00
У Луцьку створять центр для безхатченків, але скільки їх в місті - невідомо

У Луцьку на базі центру соціального обслуговування планують створити центр реінтеграції безпритульних та осіб, звільнених із місць відбування покарання. Однак Луцька міська рада на разі не володіє інформацією про те, скільки таких осіб перебуває на території міста.

Про це йшлося під час позачергового засідання виконавчого комітету Луцької міської ради у четвер, 29 липня.

Створення центу соціальної реабілітації передбачається Програмою розвитку надання соціальних послуг в Луцькій міській територіальній громаді на 2021–2025 роки, яку обговорили члени виконкому під час позачергового засідання.

Відповідний підрозділ центру надання соціальних послуг буде вести облік таких осіб та задовольнятиме їхні першочергові потреби: харчування, обігріву та санітарно-гігієнічного догляду. Окрім того центр реабілітації безхатченів та колишніх ув’язнених сприятиме запобіганню вчинення злочинів такими особами. Розміщуватиметься центр на вулиці Каштанова 1 у Луцьку.

Ресурсне забезпечення Програми, розрахованої на п’ять років, становить понад 31 мільйон гривень. В рамках Програми передбачається реконструкція двох приміщень. Зокрема на вулиці Бенделіані 7 планують провести реконструкцію приміщення колишнього дитсадка площею 1 500 метрів квадратних. Для облаштування центру реабілітації планують використовувати приміщення колишньої котельні на вулиці Каштановій 1.

Приміщення вимагає капітальної реконструкцї, оскільки, відповідно до будівельно-архітектурних та санітарно-гігієнічних вимог, у подібному закладі повинна бути карантинна кімната, а також дві окремі кімнати – для чоловіків  і жінок.

Разом з тим станом на сьогодні невідомо, скільки в Луцьку безхатьків, тим більше невідомо – скільки з них опинилися в скрутних життєвих умовах через незалежні від них причини, а скільки – обрали такий спосіб життя добровільно і не бажають реінтеграції у соціум.  Облік бездомних у Луцьку не ведеться з 21 січня цього року через брак фінансування.

В рамках ухваленої Програми планується створити 10 місць для жінок та 10 місць для чоловіків. Цифри наразі нічим необґрунтовані, однак, як переконані у міській раді, це стане хорошим стартом для розгортання подальшої роботи у цьому напрямку.

До слова, у реабілітаційному центрі, який функціонував раніше, одночасно могло перебувати до шести осіб. Однак без проходження обстеження на туберкульоз а також у стані алкогольного сп’яніння потрапити до центру та скористатися його послугами було неможливо.  

Новоприйнята Програма також передбачає співпрацю центру надання соціальних послуг із закладами охорони здоров’я, адже відповідні соціальні працівники будуть виявляти осіб, які, окрім соціальних послуг, потребують також і надання паліативної допомоги, яка фінансуватиметься за рахунок Національної служби здоров’я України. У свою чергу терцентр  буде перевозити таких осіб для надання медичних послуг закладами охорони здоров’я. Також в рамках Програми налагодять співпрацю з поліцією, аби виявляти серед безпритульних осіб, які можуть перебувати у розшуку чи підозрюватися у вчиненні злочинів.

В результаті обговорень члени виконавчого комітету підтримали запропоновану Програму. «За» проголосували 14 присутніх на засіданні.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
26 січня 2024