Поділитись:

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

Вівторок, 27 вересня 2016, 12:37
Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

З 1 серпня вступив у дію закон, згідно з яким усі державні закупівлі повинні здійснюватися за допомогою електронної системи PROZORRO.

Заклади охорони здоров'я Волині активно включилися у процес електронних закупівель. Про це свідчитать результати моніторингу. Дослідження здійснювався у період з 1 січня до 30 липня 2016 року.

Щодо відкритості та прозорості інформації із здійснення допорогових та надпорогових закупівель зауважимо, що всі заклади охорони здоров'я оприлюднили річні плани закупівель на загальнодержавному веб-порталі. Проте жоден із замовників не оприлюднив додатки до річних планів закупівель на 2016 рік.

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

Інформації про надпорогові закупівлі

Закупівлі, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис грн, у період з січня до липня 2016 року проводили всі медичні заклади, на основі яких проводився моніторинг.

Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом провів 2 державні закупівлі за процедурами "відкриті торги". Усі документи були оприлюднені відповідно до норм чинного тендерного законодавства на той момент.

Обласне територіальне медичне протитуберкульозне об'єднання провело 4 державні закупівлі. Усі документи також оприлюднені.

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

Для ефективної діяльності закладів охорони здоров'я важливим є своєчасне та якісне виконання поставлених завдань, для яких необхідна наявність товарів. У зв'язку з цим було проведено аналіз кількості запланованих замовниками закупівель та кількості фактично укладених договорів за предметами закупівель.

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

Проведений аналіз напрямків планування використання коштів закладами охорони здоров'я у 2016 році, зорієнтований на формування пріоритетів галузі охорони здоров'я на місцевому рівні.

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

У Центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом та у Волинському наркологічному диспансері найбільше було заплановано закупівель, направлених на оплату послуг. В обласному територіальному медичному протитуберкульозному об'єднанні чималу частину закупівель становлять продукти харчування – 43,3%.

Для того, щоб з'ясувати, у якому діапазоні замовники укладають договори, були проаналізовані укладені договори за ціновим критерієм. За період з 1 січня до 30 липня 2016 року закладами були укладені договори, вартість яких починалася від 23 грн і до 1 746 000 грн.

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

Заклади охорони здоров'я переважно укладають договори з ціною нижчою за 3 тис грн, але зафіксовано значну кількість угод на поставку аналогічних товарів.

Заклади охорони здоров'я, закупівельна діяльність яких досліджувалася, проводять надпорогові закупівлі рідко. У зв'язку з цим використання замовниками електронної системи переважно може здійснюватися на допорогових закупівлях. Замовникам задля економії бюджетних коштів слід здійснювати відбір постачальників через електронну систему Prozorro.

Проведений аналіз допорогових закупівель оголошених закладами охорони здоров'я через електронну систему Prozorro дав можливість конкретно визначити рівень конкуренції. При проведенні трьома замовниками 53 допорогових закупівель загальна середня кількість учасників дорівнює 1.

Найвищий показник середньої кількості учасників спостерігається при проведенні допорогових закупівель, оголошених Волинським обласним територіальним медичним протитуберкульозним об'єднанням та дорівнює 1,8. Середня кількість учасників допорогових закупівель Волинського обласного наркологічного диспансеру – 1,3. Найменша кількість учасників допорогових закупівель встановлена у Волинському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом цей показник через низьку кількість оголошених в Prozorro закупівель становить 1. Показник середньої кількості учасників закупівель у трьох закладах охорони здоров'я поступово зростає та вже позитивно позначається на економії бюджетних коштів.

Також у досліджуваний період поступово спостерігається поява нових учасників ринку закупівель.

Чи зекономили медзаклади Волині завдяки Prozzoro

Проаналізувавши закупівельну діяльність обраних для моніторингу закладів охорони здоров'я, можна стверджувати, що замовники у досліджуваний період частково дотримувалися принципів системи державних закупівель. Але запровадження нової електронної системи публічних закупівель Prozorro вже змінило їх ставлення до допорогових закупівель. Заклади охорони здоров'я після 1 серпня 2016 року активно продовжують використовувати електронну систему при проведенні допорогових закупівель.

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024