Поділитись:

Профкомітет Європарламенту підтримав безвіз для України

Вівторок, 27 вересня 2016, 08:58

Комітет Європарламенту із громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ переважною більшістю голосів затвердив доповідь та проект законодавчої резолюції щодо надання Україні безвізового режиму.

Голосування доповіді болгарського депутата Марії Габріел відбулося у понеділок у Брюсселі, – повідомляє Укрінформу.

Документ схвалює рішення про внесення України до переліку третіх країн, для громадян яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей країнами Євросоюзу (за виключенням Великої Британії та Ірландії).

Далі, за процедурою, Європарламент, Рада ЄС і Єврокомісія мають розпочати міжінституційні переговори про безвіз для України.

Очікується, що це рішення буде винесене на остаточне голосування на парламентській сесії Європарламенту восени.

Далі – на 21 день після затвердження Радою ЄС, безвізовий режим для України має набути чинності, якщо країни-члени не зазначать інші умови (наприклад, про набуття чинності з 1 січня 2017 року).

У першому пункті проекту законодавчої резолюції пропонується ухвалити позицію Європарламенту, виходячи із пропозицій Єврокомісії.

У пояснювальній записці до документа доповідач нагадує, що пропозиції Єврокомісії полягають у внесенні доповнення до регламенту ЄС № 539/2001 та перенесення України до додатку ІІ, який містить перелік третіх країн, для громадян яких виключається вимога отримати візу для перетину зовнішніх кордонів країн-членів.

"Скасування віз для українських громадян, які є власниками біометричних паспортів, ознаменує конкретне досягнення, що витікає з взаємних прагнень, а також відданості, продемонстрованої українцями заради миру, стабільності та курсу європейських реформ країни", – наголошується у проекті резолюції.

У документі також відзначається, голосування Європарламентом на підтримку пропозицій Єврокомісії підтвердить принцип, що кожна країна, яка виконала критерії, може отримати візову лібералізацію.

Окрім цього, відзначається, що скасування візового режиму для України стане підтвердженням послідовності європейського курсу, в основі якого лежать фундаментальні принципи верховенства права і міжнародного права, включаючи обставин нелегальної анексії АР Крим і Севастополя Росією.

Надрукувати
мітки:
коментарів